Novi rezervat prirode

Beograd, 14. oktobar 2008. (FoNet) - Srbija je odlukom vlade dobila novi rezervat prirode - deo područja planine Veliki Jastrebac, na mestu zvanom Prokop, objavljeno je u Službenom glasniku.

Rezervat prirode Prokop, koji se nalazi na teritoriji opštine Kruševac, utvrđen je kao zaštićeno prirodno dobro prve kategorije i poveren je na staranje Javnom preduzeću Srbijašume.

Kako je obrazloženo, Prokop se stavlja pod zaštitu da bi se očuvala izvorna šumska zajednica breze starosti do 70 godina, mešovita šumska zajednica breze i planinske bukve, kao i šumska zajednica planinske bukve.

Cilj je i da se očuvaju staništa prirodnih retkosti, naročito riđeg šumskog mrava, mišara, šumske sove, kratkokljunog puzića, šarenog daždevnjaka, ježa, veverice i sivog puha, "a u interesu nauke, obrazovanja i kulture".

Na području Rezervata prirode Prokop utvrđuje se režim zaštite kojim se zabranjuje korišćenje prirodnih bogatstava i isključuju svi drugi oblici korišćenja prostora i aktivnosti na zaštićenom prostoru, osim naučnih istraživanja i ograničene edukacije.

Pogledajte još