Izrečene kazne od 29 miliona evra

BEOGRAD, 11. aprila 2012. (Beta) - Komisija za zašititu konkurencije izrekla je u 2011. godini kompanijama kazne za kršenje konkurencije u iznosu od 3,2 milijarde dinara ili 29 miliona evra, rekla je u sredu predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Vesna Janković.

Jankovićeva je na skupu povodom Dana konkurencije istakla da je Komisija prvi put prošle godine iskoristila zakonsko ovlašćenje da samostalno izriče sankcije kroz obavezu plaćanja od najviše 10 odsto godišnjeg prihoda kompanije koja je povredila konkurenciju.

Ona je navela da je Komisija za zaštitu konkurencije usvojila jedinstvenu proceduru u ocenjivanju slučajeva, što, kako je navela, potvrdjuje činjenica da je tokom 2011. Upravni sud potvrdio 17 rešenja Komisije dok su samo tri rešenja poništena i vraćanja na ponovno odlučivanje.

Vesna Janković je najavila da će Komisija od sledećeg meseca dobijati od EU ekspertsku podršku i najsavremeniju forenzičku opremu koju će koristiti prilikom nenajavljnih uvidjaja u kompanijama.

Premijer Sribje Mirko Cvetković je istakao da su zaštita konkurencije i antimonopolska politika važni elementi privrede i da njihov efekat osećaju gradjani kroz veći izbor asrotimana, cena i kvaliteta robe i usluga.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je rekao da je Srbija uskladila svoje zakone u oblasti konkurencije sa regulativom EU. On je dodao da je potrebno dodatno ojačati kapacitete Komisije za zaštitu konkurencije, kao i sudija koji odlučuju u slučajevima povrede konkurencije.

Pogledajte još