Nezavisnost kritikuje Dačića i Ljajića

BEOGRAD, 11. aprila 2012. (Beta) - Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" kritikovali su u sredu ministre Ivicu Dačića i Rasima Ljajića zbog izjava da je položaj radnika u Srbiji težak, posebno kada je reč o ugroženosti prava na sindikalno organizovanje.

"Nezavosnost" je takve izjave nazvala "izveštaćenim dušebrižništvom"

Sindikat je u saopštenju naveo da je Vlada mnogo doprinela teškom urušavanju osnovnih prava iz paketa medjunarodnih radnih standarda, čemu su Ljajić i Dačić dali "izuzetan doprinos".

"Vlada Mirka Cvetkovića je sindikalna prava srpskih radnika sračunato svela na minimum na kakvom nisu bili u poslednje dve decenije", piše u saopštenju.

Kako se navodi, članovi "Nezavisnosti" nikada nisu tražili niti će tražiti da se uhapsi neki vlasnik kapitala koji u ulozi poslodavca krnji ili poništva prava radnika, ali će tražiti da se uhapsi svako ko je takvom poslodavcu stavio do znanja da u takvom poslu ima zaštitu države.

Sva kršenja prava radnika nastala su tako što je država, vlada "manje ili više otvoreno podsticala ili bar tolerisala kršenja sindikalnih prava, stvarajući široko rašsireno uverenje da to može da radi svako ko sebi na ovaj ili onaj način obezbedi političku zaštitu", navela je "Nezavisnost".

Pogledajte još