Devizne rezerve 11,07 milijardi evra

BEOGRAD, 11. aprila 2012. (Beta) - Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju marta iznosile 11,07 milijardi evra, saopštila je u sredu centralna banka.

Tokom marta najveći devizni prilivi zabeleženi su po osnovu izdvajanja obavezne devizne rezerve banaka 96,0 miliona evra, korišćenja kredita i donacija u iznosu od 66,2 miliona evra i prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 49,7 miliona evra.

U istom periodu najveći odlivi iz deviznih rezervi realizovani su, kako se navodi, po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na medjubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 310 miliona evra i izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 112,5 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju marta iznosile su 6,13 milijardi evra.

U toku prošlog meseca, u cilju obezbedjenja nesmetanog funkcionisanja deviznog tržišta, NBS je prodala na medjubankarskom deviznom tržištu devize - evre u iznosu od 310 miliona evra.

U martu je zabeležena nominalna deprecijacija dinara prema evru za 1,1 odsto, dok je od početka ove godine dinar prema evru nominalno oslabio za šest odsto, ističe se u saopštenju.

Pogledajte još