Mere za unapredjenje poljoprivredne proizvodnje

BEOGRAD, 11. aprila 2012. (Beta) - Vlada Srbije usvojila je uredbe kojima se podstiču proizvodnja krmnog bilja, duvana u listu, žitarica, krompira i industrijskog bilja i Uredbu o produženju roka za nabavku regresiranog dizel goriva do 15. maja.

U saopštenju Ministarstva poljoprivrede i trgovine Srbije se navodi da registrovani poljoprivrednici, na osnovu Uredbe imaju pravo na premiju po kilogramu proizvedenog krmnog bilja za ishranu stoke na sopstvenom poljoprivrednom gazdinstvu: za silažni kukuruz i stočni sirak 0,2 dinara za kilogram, za lucerku, detelinu i stočnu repu 0,5 dinara, a za grahoricu i stočni grašak 0,7 dinara za kilogram.

Registrovani poljoprivrednici na usnovu uredbi, kako se dodaje, imaju pravo i na avans od 1.500 dinara po hektaru za krmno bilje, a za duvan u listu i za industrijsko bilje (soju, suncokret, uljanu repicu i šećernu repu) od 4.000 dinara po hektaru, dok je avans za žitarice 1.500 dinara, a za krompir pre isporuke 2.000 dinara po hektaru.

Zahtevi za ostvarivanje prava na avans se podnose od 17. aprila do 10. maja 2012. godine, a zahtev za korišćenje premije po kilogramu proizvedenog krmnog bilja se podnosi od 1. juna do 1. oktobra 2012. godine.

Pogledajte još