Facebook i posao – ovo vam nisu rekli!

Nipošto nemojte dodavati i prihvatati za prijatelje kolege i šefove – jest’, pa da vas skapiraju kao baksuza; ako ste već prijatelji, zaključajte Wall ili ih stavite na Restricted – da, a oni su ludi, pa to neće izvaliti; podesite profil da nije javan, pošto je moguće da će vam tražiti šifru istog – ja bih ih u tom slučaju pitala „A koju još pozu volite, osim u mozak?“

Pored globalnog otopljavanja, ekonomske krize, smaka sveta i hrane koja nas ubija, cilj ovih tekstova je samo čitanost, i malo da zaplaše raju, kao onomad što je radio neprevaziđeni časopis Zona sumraka.

Eto na primer, ja ne da se nisam držala predloženog, nego sam radila sasvim suprotno: gotovo sve fotografije su mi iz kafane (jer kad putujem ili idem na koncert gledam da se provedem a ne da pravim uspomene za potomke/zazubice onima koje ne podnosim), vrlo slobodno izražavam svoje stavove, i pišem o eksplicitnim temama, često uz notu bolesnog humora. I da, dobila sam barem deset projekata/poslova na konto svog Facebook profila.

Šta to onda ne treba raditi?

Ne logujte se sa korporativnog računara.
Ukoliko radite u nekoj „sektaškoj“ firmi, vrlo je moguće da su instalirali program koji pamti šifre. Poštu i novosti možete pratiti preko svog mobilnog telefona.

Ne budite previše aktivni.
Vrlo je jednostavno: nadređeni i kolege će steći utisak da samo „blejite“. Ako već imate neizdrživu potrebu da se upustite u neku diskusiju ili komentarišete, ne budite lenji, te počastite firmu nekim lepim statusom „Majče je donela gibanicu i tortu bez povoda, imam najbolje kolege na svetu!“

Ne igrajte igrice.
Na poslu nikako (osim ako ste sigurni da vas niko neće videti), a ukoliko to radite kući, izbegavajte zatrpavanja Walla/Timelinea saopštenjima kako ste postali Evil Master u rasađivanju crvenog pasulja. Postoji nešto što se zove Gamers Unite, pomoću kog možete skupiti više građevinskog materijala i sadnica nego da cimate svakog prijatelja ponaosob.

Ne kačite „seljačke“ pesme.
Potpuno je razumljivo ako u subotu u tri sata izjutra okačite monumentalni hit Zorice Marković „Ostariću s tobom“. Međutim, ako tokom radnih dana zračite raju sa miksom Ljube Aličića, densa devedesetih i Jovana Perišića, neminovno je da će vaše kolege pomisliti da svu platu trošite u Malom Takovu.

Ne žalite se na nepravdu i pokvarene ljude.
Polaskom u školu svi smo naučili da Deda Mraz ne postoji i da i te kako ima pokvarenih ljudi. Šta je onda problem?

Ne budite patetični.
Ok, svi smo u ljubavnim mukama odurno-patetično-sladunjavi ili jadni, ali, ne dozvolite da se to vidi preko površnog osmatranja vašeg profila. Takođe, imate legitimno pravo da smatrate da je vaš pas ili sestričina najslađe biće na svetu, ali,svoje impresije obuzdajte u domenu ličnog.

Ne budite vulgarni.
Svi će se složiti da su neke cure dobre za „samo otresti“, da nekim šabanima treba nabiti štiklu u uho, kao i da su vulgarizmi kulturna patina našeg naroda. Zarad vašeg imidža, te reči/fraze koristite eventualno pod znacima navoda.

Zaboravite sve ispade ekstremizma, nacizma i šovinizma.
Zar treba pojašnjenje?

Šta je onda poželjno?

Podelite neka znanja i informacije.
Iznedrili ste neki neodoljiv recept za prolećne paste? Imate preporuku za neki odličan seminar? Podelite to, i ostavite utisak osobe koja kvalitetno provodi svoje slobodno vreme.

Pokažite svoj afinitet prema umetnosti.
Iako nam se kultura pretvorila u sublimaciju trešerane i rijalitija, nećete ispasti frik ako podelite neko delo klasične muzike ili sliku svog omiljenog slikara. Naprotiv, pokazaćete da ste osoba koja ceni klasične vrednosti.

Budite duhoviti.
Svi vole pozitivne i šaljive ljude, a naročito one koji su spremni i da se našale na svoj račun.

I najbitnije od svega: u poslovnom okruženju, često zbog formalne atmosfere i determinisanih obaveza, poslodavci i šefovi nemaju izgrađenu sliku o vama. Šta je ono što vas izdvaja? Zbog čega vas vole prijatelji i poznanici? Ako je to duhovitost, ne ustručavajte se. Ukoliko vas krasi verbalna fluentnost, ne sputavajte je – svi vole komunikatvne osobe. Kreativni ste? Samo napred! Smešne fotomontaže, pisanje (blog ili Notes na Facebooku) i te kako mogu doprineti izgradnji vašeg pozitivnog imidža.

Dobroćudna narav – čak i kada ste jako besni i ne slažete se sa sagovornikom, dopustite mu pravo na mišljenje, i pokušajte da ga razumete (znate onu čuvenu: da li vam je bitnije da budete srećni ili u pravu?). Svi vole razumne i dobrodušne ljude, jer se na njih može osloniti.

Ispoljavanje ovih crtica, osim stvaranja dobre slike takođe može anulirati neke vaše slabosti. Ne budite lenji.

Rekoh da sam zahvaljujući svom online nastupu dobila neke projekte. Imam sreću da na jednom od njih, radim sa najkompetentnijom i profesionalnijom osobom koju sam ikada upoznala.

- Draga, postaješ odličan PR & Brand strateg. Pošto ulaziš u ozbiljnije sfere, da li si razmišljala da malo očistiš svoj FB profil?
- Jesam, kako ne! Eto, izbrisala sam status u kom tvrdim da je Merlin poput zlog gremlina koji u nedostatku glasovnih mogućnosti huji, a ne peva...i onaj gde sam rekla da će na mojoj svadbi biti zabranjena pesma „Ivanova korita“, zbog neandertalske melodije...a i ne kačim više poluprovokativne fotke.
- Ma ne mislim na to, već generalno...previše si oštra, nekad čak i bezobrazna. Na primer, onaj pilot...
- Molim? Pa radije ću izbrisati sve fotke i početi da kačim stihove Jovana Dučića nego što ću maknuti pilota! Svega se odričem, njega ne!
- Dobro, de! To si ipak ti.

(old_image)


Tekst: Sonja Martić
Foto: Dejana Batalović

Pogledajte još