fbpx

"Gospodar prstenova" inspirisan srpskom istorijom?

Književni kritičar i talentovani lovac na književne talente Petar Arbutina, tvrdi da je Medić ponudio novo i nadasve originalno čitanje "Gospodara prstenova", nalazeći bezbroj analogija između remek dela epske fantastike i srpske istorije - od Kosovske do bitaka iz Prvog svetskog rata, prenosi Blic.

Prema rečima Arbutine, autor "dokazuje" da je Tolkin inspiraciju crpio iz bitaka srpskih junaka, jer se Hobiti bore protiv imperija zla kao Srbi protiv Turaka, a kasnije protiv Austro-Ugarske i Nemačke.

Medić je objasnio da je na ideju o analogijama između Tolkinovog dela i srpske istorije došao gledajući kraj filmske verzije "Gospodara prstenova", kad družina Hobita uništava prsten kao simbol moći.

Naslov knjige je zapravo asocijacija na "Čajni klub" u oksfordskoj biblioteci, gde su se okupljali Tolkin i prijatelji, kao što je ime profesora Jovan T. Nikolić zapravo srpska verzija Džona Tolkina.

Iako se mnogima Medićeva neobična teza možda i neće previše svideti, Arbutina je uveren kako će je pravi ljubitelji Tolkina bez problema prihvatiti.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.