Euleks čini koliko može na severu

PRIŠTINA, 12. aprila 2012. (Beta) - Vršilac dužnosti šefa Euleksa Endrju Sparks ocenio je da ta misija na severu Kosova čini ono što realno može, imajući u vidu ograničenja u kretanju.

"Nije da ne pomažemo, ali prepreke koje imamo na severu su poznate. Ne možemo da se krećemo onako kako bismo želeli jer se lokalno stanovništvo tu igra. Mi smo izrazili zabrinutost da to redukuje naše mogućnosti za obezbedjivanje vladavine zakona. Ipak, činimo onoliko koliko možemo", rekao je Sparks za prištinski dnevnik Koha ditore.

Kosovski Srbi na severu ograničavaju kretanje Euleksa tvrdeći da ta misija pomaže rad kosovskih institucija i prevozi carinike i policajce na prelaze Jarinje i Brnjak.

List navodi da ni pet dana istrage nije bilo dovoljno kosovskoj policiji i Euleksu da nadju bar motiv napada na porodicu Haradinaj koja živi u severnom delu Mitrovice i kojoj je podmetnut eksploziv na prozor stana. U eksploziji je poginuo Seljver Haradinaj.

Sparks je zatražio od stanovništva da ne gubi poverenje u vladavinu zakona, iako je rekao da razume njihovu zabrinutost.

On je rekao da se sreo sa predsednicom Kosova Atifete Jahjaga koja je od njega zatražila da objasni stav Euleksa o poslednjim dogadjajima na severu i pojačanu napetost.

Pogledajte još