Nastavljeno sudjenje Ivi Sanaderu

ZAGREB, 12. aprila 2012. (Beta) - Član Uprave Ina Damir Majer izjavio je u četvrtak u nastavku sudjenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu da su izmenenom akcionarskog ugovora, koji je donet dok je Sanader bio predsednik vlade, upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji prebačena madjarskom MOL-u.

On je rekao da su sva operativna ovlašćenja u Ini u rukama predsednika Uprave kojeg prema izmenjenom akcionarskom ugovoru izmedju Vlade i madjarske naftne kompanije bira strateški partner MOL. Svedok je rekao i da je prepuštanje nacionalne naftne kompanije MOL-u bilo suprotno hrvatskim interesima budući da Hrvatska nema mehanizme za zaštitu svojih interesa.

Sanaderu se na Županijskom sudu u Zagrebu sudi za navodno uzimanje 10 miliona evra mita od direktora MOL-a za prepuštanje madjarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo da bude izdvojeno nerentabilino plinsko poslovanje.

U istom postupku mu se sudi i za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3,6 miliona kuna (oko 482.000 evra) provizije za kredit od Hypo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-tih.

Pogledajte još