Top pet najhipsterskijih gradova u Americi

Sijetl, Vašington
Meka grandž zvuka devedesetih, čiji najpopularniji izdanak je bio bend Nirvana, danas je pravo mesto za uživanje u svemu "hipsterskom". Ako se na proputovanju kroz Ameriku nađeš u Sijetlu, ne propusti da probaš pivo koje se otvara "ključevima" za kozerve. Takođe, poseti i nekadašnji skandinavski kraj Balard koji krije neke od najcool restorana kakvi su "The Walrus" i "Carpenter". Bezbroj dobrih butika i mesta u kojima se novi indie bendovi "rađaju" svakog dana su svakako značajno obeležje Sijetla.

(old_image)

Portland, Oregon
U ovom gradu se uživa u dobrom pivu, kreativnoj uličnoj hrani i vožnji starinskih bicikla. Međutim, ono što svaka prava "hipsterska tura" podrazumeva u Portlandu jeste poseta prodavnici vintage garderobe "Lodekka" koja je smeštena u lepi beli dabldeker autobus. Kada se izabere "kreativno ružna" garderoba najbolje je opustiti se u "Hopworks BikeBaru" u kome električnu energiju proizvode sami posetioci i to tako što okreću pedale na biciklima. Koliko je to samo cool, priznaćeš?

(old_image)

San Francisko, Kalifornija
Nekada su hipiji bili simbol ovog, u svakom smislu posebnog američkog grada. Međutim, doba dece cveća je prošlost, a sada su tu neki novi, tehnički osvešćeni ljudi da žive u hip krajevima kakvi su Mission District i South of Market, poznatiji kao SoMa. San Francisko se najlakše obilazi bez prevoznog sredstva, pun je dobrih restorana i najrazličitijih ljudi, pa i ne čudi što se našao na još jednoj listi cool američkih gradova.

(old_image)

Nju Orleans, Luizijana
Iako je uragan Katrina 2005. godine ozbiljno pogodio ovaj u svakom smislu neobičan grad na ušću reke Misisipi u Meksički zaliv, Nju Orleans nije, a i nikada neće, izgubiti svoju privlačnost svima čiji cilj je drugačije po svaku cenu. Današnji "Hipstervil" poznat po kulturi caféa, umetničkoj i muzičkoj sceni jeste istorijski kraj po imenu Marigny koji ima najkoloritniju arhitekturu koju možete zamisliti. Obavezne stanice u ovom kraju su "Hi-Ho Lounge" i bar "Mimi's", a za dobar stil brine se buvlja pijaca i bezbroj radnji koje kombinuju prodaju odeće sa indie muzikom.

Filadelfija, Pensilvanija
Peti najveći grad u SAD i najznačajniji politički centar u 18. veku i danas je u nečemu premašio Njujork i Vašington - u broju hipstera kojima je nezaobilazna stanica na proputovanju kroz Ameriku.

(old_image)

Otkačeni kraj Fishtown je najpopularnije mesto za sve koji su spremni da eksperimentišu u, na primer, baru/umetničkog galeriji "Kung Fu Necktie". Kada se dođe u Fili (Filadelfija kada je volite) ne sme se propustiti ni kafa u "Ultimo Coffee"-ju, kao ni neko od specifičnih piva u "pivskom butiku" "Brew".

Možda ti je čudno što se u top pet najhipsterskijih gradova u Americi nije našao Njujork - svetska metropola verovatno najpoznatija po različitostima, odličnom šopingu, kreativnim mestima za izlazak... Iako niko ne poriče neverovatnu "hipstersku moć" njujorških krajeva kakvi su Lower East Side, Bruklin i Vilijamsburg, iskreno hisptersko je samo ono što nije opšte poznato, do te mere da je turistička atrakcija.

(old_image)

O Los Anđelesu da ne pričamo - uprkos stylish ljudima ovaj grad se ne nalazi ni u top deset američkih gradova privlačnim hipsterima kako tvrdi sajt "Travel+Leisure" i niz drugih turističkih info-sajtova. Međutim, na nekoj "masivnoj hipsterskoj turi po SAD" svakako bi trebalo da se nađe i kraj Eagle Rock u kome je kafić "Pat & Lorraine's" poznat po tome što je sedeći upravo u njemu Kventin Tarantino napisao kultni film "Pulp Fiction".

Da li bi Beograd moga da se nađe na "hipsterskoj turističkoj mapi" Evrope?

Pogledajte još