Top pet najhipsterskijih gradova u Americi

Sijetl, Vašington
Meka grandž zvuka devedesetih, čiji najpopularniji izdanak je bio bend Nirvana, danas je pravo mesto za uživanje u svemu “hipsterskom“. Ako se na proputovanju kroz Ameriku nađeš u Sijetlu, ne propusti da probaš pivo koje se otvara “ključevima” za kozerve. Takođe, poseti i nekadašnji skandinavski kraj Balard koji krije neke od najcool restorana kakvi su “The Walrus” i “Carpenter”. Bezbroj dobrih butika i mesta u kojima se novi indie bendovi “rađaju” svakog dana su svakako značajno obeležje Sijetla.

Portland, Oregon
U ovom gradu se uživa u dobrom pivu, kreativnoj uličnoj hrani i vožnji starinskih bicikla. Međutim, ono što svaka prava “hipsterska tura” podrazumeva u Portlandu jeste poseta prodavnici vintage garderobe “Lodekka” koja je smeštena u lepi beli dabldeker autobus. Kada se izabere “kreativno ružna” garderoba najbolje je opustiti se u “Hopworks BikeBaru” u kome električnu energiju proizvode sami posetioci i to tako što okreću pedale na biciklima. Koliko je to samo cool, priznaćeš?

San Francisko, Kalifornija
Nekada su hipiji bili simbol ovog, u svakom smislu posebnog američkog grada. Međutim, doba dece cveća je prošlost, a sada su tu neki novi, tehnički osvešćeni ljudi da žive u hip krajevima kakvi su Mission District i South of Market, poznatiji kao SoMa. San Francisko se najlakše obilazi bez prevoznog sredstva, pun je dobrih restorana i najrazličitijih ljudi, pa i ne čudi što se našao na još jednoj listi cool američkih gradova.

Nju Orleans, Luizijana
Iako je uragan Katrina 2005. godine ozbiljno pogodio ovaj u svakom smislu neobičan grad na ušću reke Misisipi u Meksički zaliv, Nju Orleans nije, a i nikada neće, izgubiti svoju privlačnost svima čiji cilj je drugačije po svaku cenu. Današnji “Hipstervil” poznat po kulturi caféa, umetničkoj i muzičkoj sceni jeste istorijski kraj po imenu Marigny koji ima najkoloritniju arhitekturu koju možete zamisliti. Obavezne stanice u ovom kraju su “Hi-Ho Lounge” i bar “Mimi's”, a za dobar stil brine se buvlja pijaca i bezbroj radnji koje kombinuju prodaju odeće sa indie muzikom.

Filadelfija, Pensilvanija
Peti najveći grad u SAD i najznačajniji politički centar u 18. veku i danas je u nečemu premašio Njujork i Vašington – u broju hipstera kojima je nezaobilazna stanica na proputovanju kroz Ameriku.

Otkačeni kraj Fishtown je najpopularnije mesto za sve koji su spremni da eksperimentišu u, na primer, baru/umetničkog galeriji “Kung Fu Necktie”. Kada se dođe u Fili (Filadelfija kada je volite) ne sme se propustiti ni kafa u “Ultimo Coffee”-ju, kao ni neko od specifičnih piva u “pivskom butiku” “Brew”.

Možda ti je čudno što se u top pet najhipsterskijih gradova u Americi nije našao Njujork – svetska metropola verovatno najpoznatija po različitostima, odličnom šopingu, kreativnim mestima za izlazak… Iako niko ne poriče neverovatnu “hipstersku moć” njujorških krajeva kakvi su Lower East Side, Bruklin i Vilijamsburg, iskreno hisptersko je samo ono što nije opšte poznato, do te mere da je turistička atrakcija.

O Los Anđelesu da ne pričamo – uprkos stylish ljudima ovaj grad se ne nalazi ni u top deset američkih gradova privlačnim hipsterima kako tvrdi sajt “Travel+Leisure” i niz drugih turističkih info-sajtova. Međutim, na nekoj “masivnoj hipsterskoj turi po SAD” svakako bi trebalo da se nađe i kraj Eagle Rock u kome je kafić “Pat & Lorraine's” poznat po tome što je sedeći upravo u njemu Kventin Tarantino napisao kultni film “Pulp Fiction“.

Da li bi Beograd moga da se nađe na “hipsterskoj turističkoj mapi” Evrope?

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.