Putovanje iz 1001 noći

Povodom nove usluge "Premium Jet", koju "Austrian Airlines" nudi putnicima na pravcima ka Bliskom istoku, organizovana je promocija na prvom spratu kafea "Vamos 6,25", u ulici Dragoslava Jovanovića 9. Dosetili su se kako da Beograđanima približe čari Istoka, u kojima će putnici uživati na najbolji mogući način – preko pića, hrane, nargila, muzike i plesa. 

Da organizatorima nije promakao nijedan detalj uverili smo se već na samom ulazu u kafe, gde su nas dočekale hostese odevene u stilu modernih žena bliskog istoka, sa šalvarama i providnim feredžama na licu. Na početku promocije, naš domaćin, Lukas Negedli, direktor "Austrian Airlines" u Srbiji, pozdravio je prisutne goste i kratko, ali sadržajno predstavio novu uslugu. Otkrio nam je da će naša poznata pevačica Ivana Jordan promovisati uslugu "Premium Jet" na letu do Dubajia. Poželeo je zvanicama da uživaju u onome što su pripremili za ovu priliku.

Početak nezvaničnog dela pripao je mladoj trbušnoj plesačici, koja je svojim umećem malo podgrejala atmosferu. Da se ova energija ne bi izgubila poslužili su nas egzotičnim koktelima. Za očuvanje atmosfere naročito je bio pogodan B 55, koktel u plamenu. Pravi se od nekoliko vrsta likera i ispija na eks. Srećom, služi se u malim čašama, tako da jedan možete podneti.

(old_image)Hrana je bila još interesantnija i, naravno, pripremljena po receptima sa Bliskog istoka. Nikola i Vladimir, kuvari restorana "Cezar", trudili su se da pomognu gostima da odluče šta im najviše odgovara. A odluku je, obzirom na bogat izbor specijaliteta, bilo teško doneti. Nabrojaćemo samo neke: teleći rolat s pistaćima i šargarepom, ćuretina u sosu od povrća, jagnjeći odrezak u sosu na štapiću, marinirani pileći ražnjići i libanski ćevap od jagnjećeg i junećeg mesa. Osnovni sastojak skoro svih salata su leblebije. Tu su različite kombinacije - sa susamom, mlevenim mesom, pinjolama. Poslužene su u simpatičnim korpicama, kao i ljuta salata od lešnika i paprike. Pored toga, treba izdvojiti nezaobilazne pitice i sarmice od vinove loze. 

Za kraj smo uživali u tradicionalnoj poslastici, baklavi s pistaćima i lešnikom. Organizatori su pokazali da je potreban samo dobar povod da specijaliteti iz bilo kog dela sveta stignu u Beograd, a neće biti ni previše komplikovano da i sami stignete do njih.

Tekst: Marija Milenković

Pogledajte još