Večeras obeležavanje 100-godišnjice tragedije Titanika

Ka mestu nesreće u severnom Atlantiku, gde se u noći između 14. i 15. aprila 1912. godine utopilo više od 1.500 ljudi, plovi brod Balmoral, na čijoj su palubi ljubitelji istorije i potomci žrtava nesreće, pišu Asošijeted pres i drugi svetski mediji.

Na pučini će biti održana dva pomena - trenutku kada je Titanik udario u breg, 20 minuta pred ponoć po lokalnom vremenu, a zatim trenutku kada je sa ogromnom rupom u trupu nestao u ledenim vodama okeana, što se dogodilo u 02.20 posle ponoći.

Tragediju, koja je inspirisala brojne filmove, uključujući blokbaster Džejmsa Kamerona "Titanik" (1997), preživelo je nešto više od 700 putnika. Na brodu ih je ukupno bilo 2.208.

Putnici broda Balmoral pokušaće da rekonstruišu čitavo putovanje, samo bez prateće tragedije - mnogi od njih su obučeni po modi iz tog vremena, to jest u odeći koju su nosili zlosrećni putnici. Biće priređena i svečana večera, koja će oponašati poslednji obrok koji je služen na Titaniku.

Pored Bamorala, ka mestu nesreće plovi još jedan brod, Džorni, koji je pošao iz Njujorka u utorak.

U Belfastu u Severnoj Irskoj, mestu gde je Titanik sagrađen, vek od tragedije najvećeg putničkog broda svog vremena biće obeležan rekvijemom u anglikanskoj katedrali Svete Ane, kao i koncertom u Voterfront hali koji će prenositi televizija.

Na koncertu će nastupiti Brajan Feri, američka soul pevačica Džos Stoun kao i 100 bubnjara koji će premijerno odsvirati kompoziciju "Titanic Drums" (Bubnjevi Titanika).

Glumci, među kojima su Kenet Brana, Sajmon Kalou i Imelda Stanton čitaće odlomke iz tekstova u vezi sa Titanikom koji su nastali u vreme tragedije.

Godišnjica stradanja Titanika biće obeležena, na primer, u Hjustonu u Teksasu, i u Halifaksu u Novoj Škotskoj, gde je sahranjeno više od 100 žrtava nesreće.

Ovaj događaj se obeležava i 3D reizdanjem Kameronovog "Titanika" - najgledanijeg filma svih vremena do pojave takođe Kameronovog "Avatara" - koji je kod mlađih generacija pobudio novi talas interesovanja za ono što se na severu Atlantika dogodilo sa "nepotopivim" putničkim brodom.

Jovan Ristić, novinar agencije Beta
LONDON, 14. aprila 2012.

Pogledajte još