Maratonci

Laki je malo nervozan… Deda spalio Đenku… Ko je vas poznavao, ni pakao mu neće teško pasti… 

Ove i druge replike iz čuvene crne komedije “Maratonci trče počasni krug” čule su se na sceni JDP-a, u operi, na nemačkom jeziku. Internacionalna ekipa pevača (Holandija, Nemačka, Austrija, Italija, Velika Britanija, Srbija) izvela je na BEMUS-u, po prvi put u Srbiji, operu Isidore Žebeljan prema scenariju i drami Dušana Kovačevića.

Isidora Žebeljan je s Milicom Žebeljan i Borislavom Čičovačkim napisala libreto, a prepev na nemački potpisala je nemačka rediteljka Nikola Rab.

A na sceni – namerno pretrpana scenografija, radionica Topalovića, raštimovan klavir, video-bim za neme filmove, mračna atmosfera i raspad sistema. Topalovići koji se ubedljivo svađaju, mute, varaju i šarmiraju. I prepoznatljiv crni humor koji je našao put i do izvođača i do publike. 

Originalni muzički duh ovog dela svoja izvorišta povremeno pronalazi u tradicionalnim muzikama sa srpskog, albanskog, rumunskog, američkog, japanskog tla – navela je Isidora Žebeljan.

Ova opera je zamišljena kao delo u najboljoj tradiciji bufo opere (komična opera) i zato bi joj, posle izvođenja na srpskom jeziku, najpre odgovarao prepev na italijanski. Isidora Žebeljan je dodala i da su korišćeni i tradicionalni i novonastali instrumenti, kao što je, na primer, oboa sopile, instrument koji je prvi put u istoriji korišćen u ovoj operi, a predstavlja kombinaciju klasične oboe i piska istarskih sopila, a koji je osmislio Borislav Čičovački.

“Maratonci”, opera u jednom činu, pisana je kao narudžbina Festivala u Bregencu i Genesis Foundation iz Londona. Premijerno je izvedena 20. avgusta ove godine, u pozorištu Wreksttaatbuhne u Bregencu. Pisana je za sedam glasova, jednog glumca koji ne govori i 17 muzičara (“Orkestar Isidore Žebeljan”). Dirigent je Premil Petrović, a pevači Alfred Verner, Valter Rafajner, Marsel Bekman, Marko di Sapija, Jovita Sip, Andreas Janković i Karin Golc.

Isidora Žebeljan (Beograd, 1967), profesor kompozicije na beogradskom FMU, veliki svetski uspeh postigla je operom “Zora D”, koju je komponovala 2003. i koja je izvedena 22 puta u pet evropskih zemalja. I njena druga dela izvođena su u Evropi i u SAD. Za operu “Maratonci” austrijski kritičari su, nakon premijere, naveli da je reč o zahtevnoj kompoziciji, sasvim ličnog zvučnog sveta, osmišljenoj do najfinijih detalja, iupečatljivo izvedenoj. Orkestar nije imao nimalo lak zadatak. 

U Beogradu je aplauz na otvorenoj sceni izmamila scena čitanja testamenta, prepoznatljiv muzički etno motiv i nekoliko rečenica otpevanih na srpskom. Isidora Žebeljan je nakon premijere rekla da bi veoma volela da se opera uskoro postavi na srpskom jeziku i da joj je drago što su u publici i Dušan Kovačević i neki od aktera kultnog filma – Bora Todorović, Seka Sablić… 

Na drugoj i jedinoj reprizi na ovogodišnjem BEMUS-u u publici su bili ljubitelji opere, oni koje je posebno zainteresovala nova verzija kultnog komada, studenti Fakulteta muzičke umetnosti…

Jelena Jovanović

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.