Zapaljen "Sveti oganj" u Jerusalimu

"Sveti oganj" simbolizuje Isusovo vaskrsnuće i prenosi se u nekoliko mesta u svetu.

Mnogi vernici nosili su po 33 sveće, koje simbolizuju svako godinu Isusovog života. Sveće su zapaljene ognjem iz grobnice i dim je ispunio crkvu prepunu hodočasnika, koji su nosili krstove i mobilnim telefonima fotografisali nezaboravan događaj.

Mladići su udarili u bubnjeve, a nekoliko hodočasnika je započelo tuču, koja je brzo zaustavljena.

Tokom ceremonije jerusalimski patrijarh Teofil III ušao je u Isusovu grobnicu s ugašenim kandilom, koje se čudom samo zapalilo kao poruka vernicima sa nebesa i taj oganj preneo na sveće okupljenih vernika, a oni dalje svojim bližnjima i u svoje hramove. Kako se oganj pali je dobro čuvana tajna.

Hiljade izraelskih policajaca i pripadnika vojnih snaga brinulo se o redu i miru, pokušavajući da usmerava masu ljudi u crkvu, podignutu na mestu gde je Isus razapet, pokopan i vaskrsnuo.

Među vernicima su bili i Palestinci koji su dobili dozvolu da uđu u Izrael sa Zapadne obale.

Ritual "Svetog ognja" star je najmanje 1.200 godina, podseća AP i navodi da se smatra rizičnim zbog otvorenog plamena koji se prenosi od ruke do ruke, jer crkva ima samo jedan izlaz, a vozila hitne pomoći ne mogu da joj priđu.

Ove godine ritual je protekao bez incidenata, jer su vernici i sveštenstvo brzo izašli iz drevne crkve da predaju plamen ljudima koji su čekali ispred i u obližnjim uskim ulicama.

Za ceremoniju se zapravo vezuje samo jedan smrtonosni incident zabeležen 1834. godine, kada su hodačasnici u panici žurili da izađu iz bogomolje, pa je u stampedu poginulo nekoliko stotina ljudi.

Pravoslavni hrišćani slave Vaskrs sutra po starijem julijanskom kalendaru, a katolici i protestanti proslavili su ga nedelju dana ranije.

Sveta nedelja za pravoslavne hrišćane u Svetoj zemlji dostigla je danas vrhunac. Ceremonija "Svetog ognja" se održava samo tamo i prethodi Vaskrsu. Taj hrišćanski praznik u Izraelu je jedinstven na više načina, a ceremonija na Veliku subotu se smatra jednom od najznačajnijih tradicija koja se tamo poštuje.

RTV

Pogledajte još