fbpx

Biseksualnost i genetika

Biseksualni muškarac bi za orijentaciju trebalo da zahvali "hiperheteroseksualnim" rođakama!

Italijanski genetičar Andrea Kamperio Ćani s Univerziteta u Padovi, s grupom saradnika, u nekim ranijim istraživanjima otkrio je da rođake homoseksualaca žele više dece, što nagoveštava da su za takvu sklonost odgovorni geni X hromozoma. Sada su dokazali da to isto važi i za pojavu biseksulanosti kod muških srodnika.

- Otkriće možda pomaže da se dobije odgovor na zbunjujuće pitanje - kako je moguće da postoje "gej geni" kad se zna da gej seks ne dovodi do rađanja. Odgovor je ipak vrlo jednostavan: isti geni koji uzrokuju da se muškarac zaljubi u muškarca omogućavaju da se žena zaljubi u muškarca, iz čega kao rezultat nastaje - više dece - smatra američki genetičar Din Hamer iz Nacionalnog instituta za zdravlje u Betezdi, u Merilendu.

Istraživači su zamolili 239 muškaraca da popune anketni list i odgovore na pitanja o porodici i dotadašnjim seksualnim iskustvima. Na osnovu dobijenih odgovora, muškarce su klasifikovali kao heteroseksualne, biseksualne i homoseksualce.

Rezultati su pokazali da su tetke po majčinoj liniji, bake i majke biseksualca i homoseksualaca imale više dece od ženskih rođaka heteroseksualaca.

Profesor Kamperio Ćani naglašava da, pre nego što će možda postati "gej gen", ovaj neidentifikovani genetski faktor će najverovatnije izazvati seksualnu privlačnost i kod žena i kod muškaraca.

A to će, tvrde italijanski genetičari, više uticati na opšte držanje žene nego što će povećati njenu plodnost i time je navesti da ima više dece.

Sajmon le Vej, neurolog i pisac koji živi i radi u Zapadnom Holivudu, u Kaliforniji, ovo opisuje kao "hiperheteroseksualnost" i objašnjava kako ona može da pomogne u objašnjavanju prenošenja homoseksualnog opredeljenja s generacije na generaciju.

- Pozitivan uticaj X povezanog gena na žensku plodnost nastoji da nadvlada negativne efekte gena na mušku plodnost - tvrdi Le Vej.

Prema otkrićima Kamperija Ćanija i njegovih kolega, čini se da je istovetan genetski faktor prisutan kod homoseksualnih i biseksualnih muškaraca, što podržava ideju da seksualnost određuje složena mešavina gena i iskustva.

- Genetska komponenta treba da bude u interakciji s nečim da bi se stvorili različiti fenotipovi. Genetika ipak ne opredeljuje seksualnu orijentaciju, ona samo utiče na nju - zaključio je Ćani u studiji čije je najzanimljivije detalje preneo časops Nju sajentist

(FoNet)
PADOVA, oktobar 2008.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.