Počelo suđenje u najvećoj korupcijskoj aferi u Hrvatskoj

Na optuženičkoj klupi prvi put se našla i jedna politička stranka, trenutno najveća opoziciona u Hrvatskoj.

Sanader i HDZ terete se da su zajedno s još devet fizičkih i pravnih osoba iz državnih firmi i insitutucija od 2003. do 2009. izvukli oko 10 miliona evra preko privatne marketinške agencije Fimi-media. Oko 4 miliona evra navodno je završilo u crnom fondu HDZ-a, a, prema optužnici, oko dva miliona kod Sanadera.

Osim Sanadera i HDZ-a, optuženi su i bivši funkcioneri te stranke-porparol Ratko Maček, rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević, kao i vlasnica privatne firme "Fimi-media", po kojoj je slučaj i dobio ime, Nevenka Jurak.

Barišić, nekada bliski Sanaderov prijatelj, Pavošević i Jurak priznali su krivicu na pripremnom ročištu, ali se nisu nagodili s tužilaštvom, kao optuženi Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić, preko čijih se firmi, u saradnji s Fimi medijom, takođe "izvlačio" novac. Lončar-Papeš osuđena je na 11 meseci zatvora, Dimić na šest meseci, a zajedno državi moraju da vrate 3,8 miliona kuna.

Advokati Barišića, Pavošević i Jurak najavili su da će tokom postupka pokušati da umanje krivicu, jer tvrde da su sve radili po nalogu Sanadera, koji je tada bio šef HDZ-a i vlade.

Prvooptuženi Sanader i njegov nekadašnji bliski saradnik Ratko Maček negirali krivicu, kao i HDZ.

Sanader je prošlog petka rekao novinarima da u još jedan sudski proces, koji je, kako je rekao, namešten i politički motivisan ulazi spreman, jer ima najbolju odbranu i argumente.

"Oni koji idu protiv i nameštaju celu priču priznaju da su učinili nedela, da su kršili zakon, da su kriminalci. A onda samo kažu to mi je rekao Sanader da napravim. To je toliko providno i jeftino", ocenio je bivši premijer.

Suđenje se odvija pred većem sudije Ivane Čalić koja je, između ostalog, osudila ubice novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića.

Za početak suđenja vlada nešto manji interes medija nego kada je počelo prvo suđenje bivšem premijeru u slučaju ratnog profiterstva.

Čitanje optužnice uživo su prenosile hrvatske nacionalne televizije, a reč je o jednoj od najopsežnijih optužnica u istoriji Hrvatske, napisanoj na oko 500 stranica.

Odbrana je predložila oko 200 svedoka, a tužilaštvo oko 350, ali će se o tome odlučiti tokom postupka. Očekuje se da će tokom suđenja biti ispitana i aktelna šefica HDZ-a i bivša premijerka, koja je nasledila Ivu Sanadera, Jadranka Kosor, ali i brojni političari, preduzetnici i ekstradanjaci koji su navodno dobijali novac iz crnog fonda HDZ-a.

Iz optužnice zbog nezakonitog punjena "crnog fonda" HDZ-a proisteklo je još nekoliko optužnica među kojima i protiv bivšeg ministra policije Ivice Kirine, kao i bivših čelnika nekoliko javnih
preduzeća.

Rasprave u slučaju "Fimi-media" odvijaće se svakog ponedeljka i
utorka budući da se Sanaderu istovremeno sudi i u slučajevoma ratnog
profiterstva u slučaju Hypo banka i navodnog primanja mita od
mađarskog MOL-a.

Mirjana Vujović Đurak, dopisnica agencije Beta

Pogledajte još