Ohridska legenda

Poslednje veče 40. BEMUS-a bilo je veče za uživanje. Svečano, elegantno, uzbudljivo, odmereno...

Koncertnim izvođenjem baleta "Ohridska legenda" Stevana Hristića u punom Sava centru zatvorene su Beogradske muzičke svečanosti. Hor i Simfonijski orkestar RTS, sa dirigentom Bojanom Suđićem na čelu, balet, komponovan 1947. godine, po prvi put je izveo u integralnoj verziji – u dva čina i u 100 minuta. Koncert je pratio i film posebno urađen za ovu priliku. Na velikom platnu iza orkestra prikazivala se filmska verzija baleta snimljena na prelepim makedonskim lokacijama, na Ohridskom jezeru. Film urađen u koprodukciji sa festivalom "Ohridsko leto" režirao je Miloš Đukelić, koreografiju je uradila Iskra Šukarova, a glavne likove odigrali su Dalija Aćin i Željko Grozdanovič.

Slike jezera, planina iza njega, ples vila rusalki i snimci pod vodom, dočarani u mikropokretima, zamućeni ili jasni, detalji ambijenta, širina predela, ples radosti u makedonskim vinogradima, arhivski delovi filma i stare makedonske narodne nošnje... Balet na filmu bio je efektna nadgradnja muzici zasnovanoj na folklornim elementima s područja Makedonije. 

Stevan Hristić je dva najistaknutija muzička motiva u baletu pozajmio od Stevana Mokranjca - iz "Rukoveti" je preuzeo i obradio pesme "Biljana platno beleše" i "Pušči me". U raznim varijacijama one prožimaju ceo balet, a u drugim delovima postoje uticaji i etno arome i drugih balkanskih naroda - Rumuna, Bugara, Grka i Albanaca. 

Priča "Ohridske legende" zasnovana je na lokalnoj legendi iz vremena turske vladavine - osujećena ljubav mladog para se, nakon raznih peripetija i prepreka, pomoću čuda i snažnih sila, ipak realizuje.

Hor i Simfonijski orkestar RTS savršeno je izveo snažno delo, puno različitih, prepoznatljivih muzičkih motiva i raznolikih osećanja i raspoloženja, a impresivne vizije s filmskog platna su čitavom doživljaju dodale novu dimenziju.

Ovim izvođenjem "Ohridske legende" obeleženo je 50 godina od smrti Stevana Hristića (1885-1958), kao i pola veka od nastanka poslednje, dopunjene verzije baleta. 


Jelena Jovanović

Pogledajte još