Ginter Gras primljen u bolnicu

BERLIN, 17. aprila 2012. (Beta-AP) - Nemački pisac Ginter Gras (84), dobitnik Nobelove nagrade za književnost, primljen je u bolnicu ali zvaničnici nisu naveli razlog hospitalizovanja.

Gras je 4. aprila objavio poemu "Ono što se mora reči" u kojoj kritikuje izraelski nuklearni program, označavajući tu zemlju kao pretnju "ionako krhkom svetskom miru", i licemerje Zapada spram tog programa, a koja je u svetu izazvala burne reakcije.

Do objavljivanja poeme došlo je u trenutku sve jačih pritisaka zapadnih zemalja na Iran da se odrekne svog nuklearnog programa, za koji zvaničnici te zemlje tvrde da je u mirnodopske svrhe.

Iranski zvaničnici su, medjutim, više puta, uključujući iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, izjavljivali da Izrael treba da nestane sa karte sveta.

Pre nekoliko godina Ginter Graš je u šokantnom priznanju iznetom javno objavio da je u završnoj godini Drugog svetskog rata pripadao jednoj elitnoj Š jedinici nemačkog Vermahta.

Nakon nedavnog objavljivanja poeme "Ono što se mora reči" izraelsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da je Ginter Gras "persona non grata" u Izraelu, pozivajući se pritom na zakon koji kaže da se ulazak u Izrael zabranjuje svim nekadašnjim nacistima.

Ginter Gras je autor čuvenog antiratnog romana "Limeni doboš", objavljenog 1959, po kojem je nemački reditelj Folker Šlendorf 20 godina kasnije snimio film.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.