Ginter Gras primljen u bolnicu

BERLIN, 17. aprila 2012. (Beta-AP) - Nemački pisac Ginter Gras (84), dobitnik Nobelove nagrade za književnost, primljen je u bolnicu ali zvaničnici nisu naveli razlog hospitalizovanja.

Gras je 4. aprila objavio poemu "Ono što se mora reči" u kojoj kritikuje izraelski nuklearni program, označavajući tu zemlju kao pretnju "ionako krhkom svetskom miru", i licemerje Zapada spram tog programa, a koja je u svetu izazvala burne reakcije.

Do objavljivanja poeme došlo je u trenutku sve jačih pritisaka zapadnih zemalja na Iran da se odrekne svog nuklearnog programa, za koji zvaničnici te zemlje tvrde da je u mirnodopske svrhe.

Iranski zvaničnici su, medjutim, više puta, uključujući iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, izjavljivali da Izrael treba da nestane sa karte sveta.

Pre nekoliko godina Ginter Graš je u šokantnom priznanju iznetom javno objavio da je u završnoj godini Drugog svetskog rata pripadao jednoj elitnoj Š jedinici nemačkog Vermahta.

Nakon nedavnog objavljivanja poeme "Ono što se mora reči" izraelsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da je Ginter Gras "persona non grata" u Izraelu, pozivajući se pritom na zakon koji kaže da se ulazak u Izrael zabranjuje svim nekadašnjim nacistima.

Ginter Gras je autor čuvenog antiratnog romana "Limeni doboš", objavljenog 1959, po kojem je nemački reditelj Folker Šlendorf 20 godina kasnije snimio film.

Pogledajte još