Incidenti u Skoplju

Međunacionalne tenzije u Makedoniji ne prestaju ni četiri dana pošto su otkrivena tela petorice ubijenih Makedonaca kod veštačkog jezera u selo Smiljkoci.

Nekoliko stotina ljudi u centru Skoplja bacalo je kamenice na policiju, novinare i prolaznike, uzvikujući nacionalističke i antialbanske parole, prenosi RTS.

Glavninu među oko 1.000 okupljenih činili su maloletnici, članovi navijačkih grupa više makedonskih klubova, koji su tokom kretanja kroz centar grada zapalili jedan kontejner. Polomljeno je i nekoliko izloga, kao i jedan automobil.

Policija je uhapsila 10 osoba, od kojih pet maloletnih. Povređena su dva policajca, a još tri osobe su prijavile da su napadnute.

Demonstranti su se organizovali preko društvenih mreža. Nakon što su zapalili sveće ispred zgrade Vlade, krenuli su prema mostu Goce Delčev i Kamenom mostu, s namerom da odu ka mestu Bit Pazar, gde se nalazi najveća zelena pijaca u Skoplju, koja je neki vid granice sa severnim delom grada gde u većini živi albansko stanovništvo.

Epilog nasilja na skopskim ulicama: 10 uhapšenih, uključujući i petoro dece. Polupano nekoliko stakala na zgradi vlade, demoliran policijski automobil. Napadnuto nekoliko građana.

Policija ih je presrela kod zgrade parlamenta i odvratila od te namere. Policijske snage su raspoređene i u Staroj skopskoj čaršiji i u blizini spomenika Skender Bega.

Građani Makedonije nezadovoljni su zbog spore istrage ubistva. Policija je angažovala sve snage, ali za sada bez nekih dramatičnih rezultata, pa se sve nade polažu u "opel" pronađen desetak kilometara od mesta zločina.

Osim rada na istrazi, policija ulaže ogromne napore da spreči sudar grupa Makedonaca i Albanaca, koje već nekoliko dana "patroliraju" raskrsnicama oko naselja Radišani.

"Opel" pronađen desetak kilometara od mesta ubistva "direktno" korišćen u zločinu.

Prošle noći, sukob je ponovo zamalo izbegnut, ali je grupa Makedonaca uspela da zapali kuću čiji su vlasnici Albanci, pa lokalni analitičari upozoravaju da je brzina jedan Specijalci raspoređeni oko Radišana do sada su bez većih problema izlazili na kraj sa tim grupama, ali su gnevni mladići uspeli da razlupaju nekoliko automobila i autobusa gradskog saobraćaja.

Makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska potvrdila je da je "tamno-crveni opel direktno korišćen" u zločinu, kao i da vozilo nije registrovano, već da su na njemu pronađene ukradene tablice.

Pogledajte još