fbpx

Ne usvajati Aktu

STRAZBUR/BEOGRAD, 17. aprila 2012. (Beta-AP) - To se navodi na sajtu Parlamenta a prenose svetski mediji.

"Potencijalne pretnje po građanske slobode koje se nalaze u ovom sporazumu daleko pretežu nad dobrobitima koje se njime nameravaju postići", ocenio je Martin u preporuci Komitetu za međunardnu trgovinu Evropskog parlamenta.

U obrazloženju svoje negativne ocene, Martin se poziva na "nejasnoće u vezi s nekim aspektima ovog teksta i nesigurnost u vezi s njegovom primenom", a posebno ističe predviđenu ulogu internet provajdera, individualnu kriminalizaciju korisnika Interneta, mogućnost prekida tranzita tzv. generičkih lekova, itd.

S obzirom na to, "Evropski parlament ne može da garantuje adekvatnu zaštitu građanskih prava u budućnosti", ako bi Akta bila prihvaćena.

Prema njegovim rečima, "međunarodni sporazumi koji se bave bilo kakvim aspektom krivičnih sankcija, onaljn aktivnošću ili intelektualnom svojinom moraju jasno definisati razmere svoga delovanja, kao i zaštitu individualnih sloboda, kako bi se izbegle nenameravane interpretacije sporazuma".

Evropski parlament će u junu odlučivati o sudbini sporazuma Akta, koji je godinama ugovaran među najrazvijenijem zemljama Zapada bez dovoljnog prisustva javnosti.

Nakon što su ga u januaru potpisale 22 zemlje Evropske unije, širom kontinenta izbili su ulični i onlajn protesti, a posledica je bila zamrzavanje ratifikacije sporazuma ili privremeno odustajanje od potpisivanja u devet članica Unije, među kojima je i Nemačka.

Prethodni izvestilac Evropskog parlamenta za Aktu Kader Arif iz protesta je podneo ostavku neposredno posle januarskog potpisivanja Akte u Tokiju, ocenivši da taj sporazum "ide predaleko".

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.