Drobnjak nezadovoljan privatnim firmama za puteve

BEOGRAD, 17. aprila 2012. (Beta) - Generalni direktor Javnog preduzeća "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak izjavio je u utorak da nije zadovoljan privatnim sektorom koji se bavi održavanjem puteva.

On je na prezentaciji Studije "Razvoj okvira i smernica za primenu javno-privatng partnerstva u finansiranju projekata putne infrastrukture" najavio da će uskoro biti raspisan novi tender za održavanje puteva uz oštrije kriterijume.

Prema rečima Drobnjaka, sistem naplate putarine u Srbiji za sada funkcioniše dobro i ne treba ga menjati, niti u to uvoditi privatni sektor.

"Rezultati istraživanja udruženja koje se bavi naplatom putarine (ASECAP), pokazalo je da se najbolji priliv i naplata putarine ostvaruje u zatvorenim sistemima kakav ima Srbija", kazao je on.

Na skupu je ocenjeno da je potrebno konkretizovati i razviti dugoročni, održiv model finasiranja državnih puteva uz obavezu primene javno-privatnog partnerstva.

Potencijalni projekti javno-privatnog partnerstva su deonice puteva Pojate-Preljina, Ruma-Šabac, Bubanj Potok-Pančevo (sa mostom preko Dunava) i Novi Sad-Ruma (sa tunelom kroz Frušku goru).

Pogledajte još