Koliko je zdrav hleb?

Hleb jeste zdrava namirnica ali u određenim količinama, savremni nutricionisti kažu da hleb ne mora da bude sastavni deo svakog obroka.

Prema nekim podacima, gotovo tri četvrtine hleba koje kupujemo je napravljen s pomoćnim kvascem. Hleb se tako peče brže i ima duži vek trajanja.

Teži hleb je tako bogatiji hranjivim tvarima, hleb koji nije tako mek na dodir je zdraviji, ne znači da je crni hleb baš napravljen od integralnog brašna, pekari u želji za profitom u beli hleb nekada stavljaju kakako i kafu kako bi bio taman i skuplji. Najbolji hleb je od celovitog pšeničog brašna jer sadrži mekinje i klice. Integralni hleb ima najniži glihemijski indeks. Izbegavajte da zamrzavate hleb, jer se kasnije teže probavlja i dovodi do nadutosti.

Mnogi ljudi, na primer, osećaju nadutost nakon konzumiranja hleba, a ta nadutost je uzrokovana glutenom kojeg u današnjem hlebu ima puno.

Čak i najzdravija vrsta hleba može uzrokovati nadutost ako ga prečesto jedete, pa se savetuje da se unos hleba ograniči na dva obroka.

Stručnjaci tvrde da je ljudsko telo progamirano tako da lako može da svari celovite namirnice kao što su piletina, riba, voće i povrće, dok je hleb teži za probavu.

Najbolje bi bilo kada biste imali vremena i znali sami da pripremate hleb, kažu nutricionisti .

Pogledajte još