Pijte vodu za dobro raspoloženje!

Čim i malo osetimo žeđ, znak je da smo u priličnoj meri već dehidrirali. Naime, dehidracija organizma se javlja već nakon gubitka samo 1 do 2 odsto ukupnoe količine vode u organizmu.

U studiji koju su uradili američki naučnici učestvovale su dve grupe ispitanika koji su za potrebe istraživanja bili blago dehidrirani usled lagane aktivnosti ili odmaranja. U jednoj grupi su bile žene, a u drugoj muškarci koji su bili podvrgnuti nizu kognitivnih testova koji su merili koncentraciju, učenje, memoriju, rasuđivanje i budnost.

Rezultati testiranja upoređeni su s rezultatima dobivenim kada su ispitanici bili adekvatno hidrirani. Pokazalo se kako su žene, u poređenju sa muškarcima, podložnije negativnom uticaju dehidracije, prenosi sajt "Zdrava krava".

Blaga dehidracija uzrokuje glavobolju, umor i otežava koncentraciju. I kod muškaraca i kod žena zabeležen je osećaj umora, napetosti i teskobe, ali su kod žena ti simptomi bili izraženiji.

Naučnici su utvrdili da je pravilna hidracija važna kako za profesionalne sportiste tako i za osobe koje žive sedelačkim načinom života i savetuju da kada se osećate razdražljivo i umorno, prvo popijete čašu vode.

Pogledajte još