Brejvik: Inspiraciju sam našao u srpskom nacionalizmu

OSLO, 18. aprila 2012 - Brejvik je odbio u sredu da govori o svojim kontaktima s drugim ekstremnim nacionalistima koji su doveli do osnivanja grupe "Kraljevi templari" kojoj tvrdi da pripada.

"Ne želim da se izjasnim o tome", odgovorio je Brejvik više puta na uporna pitanja tužiteljke Inge Bejer Eng, prenose svetske agencije.

"Bio sam u Liberiji na sastanku sa militantnim ekstremistom, Srbinom. Neću otkriti njegov identitet. Neću da drugi budu uhapšeni", rekao je Brejvik, a mediji spekulišu da je u pitanju Milorad Ulemek.

Brejvik tvrdi da je do sastanka došlo 2001. godine, kao i da je srpski ekstremni nacionalista jedan od osnivača reda "Vitezovi Templari" u čije postojanje norveške vlasti sumnjaju.

"Njega traže zbog ratnih zločina, a on je branio svoju zemlju od muslimana", rekao je Brejvik.

"Norveški monstrum", kako ga nazivaju mediji, rekao je i da je inspiraciju pronalazio u "srpskom nacionalizmu" i da je želeo da se distancira od nacista.

U svom manifestu od 1.500 stranica emitovanom na dan napada, 33-godišnji desničarski ekstremista naveo je da je pripadnik antiislamske militantne gripe "Kraljevi templari", koju je sa još tri osobe osnovao 2002. u Londonu.

Brejvik je u obraćanju sudu u utorak rekao samo da je 2001. "slučajno" na internetu stupio u kontakt sa jednom osobom i da je taj kontakt bio okidač za osnivanje te grupe.

Pogledajte još