Kreme i šminka goje?!

Naučnici tvrde da su otkrili da su oni koji su bili izloženi ftalatima - hemijskim supstancama koje se dodaju brojnim kozmetičkim proizvodima - bili skloniji gojenju. Takođe, naučnici dokazuju da osobe u čiju krv dospeju veće količine ftalata imaju dva puta veću šansu da obole od dijabetesa, nego osobe koje se klone ove hemikalije.

Dokazano je da ova supstanca izuzetno negativno utiče na zdravlje i pospešuje taloženje masnih naslaga u predelu stomaka. Pored toga, ftalati remete hormonalni balans, smanjuju plodnost i utiču na povećavanje otpornosti organizma na insulin.

- Proizvodi koji sadrže ftalate doprinose gojaznosti kod ljudi, a sada smo otkrili i da uzrokuju dijabetes. Te proizvode treba testirati. Mnogi proizvodi sadrže ovu supstancu, ne samo plastična ambalaža, već i kreme za lice, preparati za samotamnjenje, šminka i parfemi. Ova hemikalija kroz kožu ulazi u krvotok - kaže za švedske medije profesorka Monika Lind čiji tim se na univerzitetu bavio izučavanjem štetnog dejstva ftalata.

Ftalati, kojih se godišnje širom sveta proizvede oko milijardu tona, koriste su u brojnim proizvodima široke potrošnje među kojima su i kozmetički preparati, sredstva za čišćenje i plastična ambalaža.

Pogledajte još