Skup posvećen Verici Barać

BEOGRAD, 18. aprila 2012. (Beta) - Verica Barać bila je izuzetna, hrabra žena koja će ostati upamćena kao simbol beskompromisne borbe protiv korupcije, ocenjeno je u sredu u Beogradu na skupu posvećenom preminuloj predsednici vladinog Saveta za borbu protiv korupcije.

Na komemorativnom skupu "Oda jednom životu", dugogodišnji saradnici Verice Barać istakli su da je ona u očima gradjana simbol bespoštedne borbe protiv korupcije i da je do poslednjeg dana ostala dostojanstvena u borbi koju je vodila na "dva fronta".

"Živela je skromno i skromno nas napustila. Živela je onako kako je govorila. Za ono u šta je verovala, hrabro se borila", rekao je potpredsednik Saveta Miroslav Milićević.

Od dolaska u Savet, 2003. godine, Verica Barać postala je inspiracija i putokaz, naveo je on ističući da su se vlade smenjivale, afere nizale, a da se jedino odnos Vlade prema Savetu nije menjao.

"Verica Barać je trpela udarce, omalovažavanja, uvrede, ali nikada nije bila spremna na politički kompromis i nije prihvatala da Savet može da odustane. Tvoj Savet se neće predati i sve što smo započeli, završićemo do kraja", istakao je Milićević.

Član odbora Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević ocenio je da je odlazak Verice Barać nenadoknadiv gubitak jer, kako je istakao, njen značaj nije bio vezan samo za Savet već i za stvaranje demokratskih institucija u Srbiji.

Pogledajte još