Optimistički plan srpske vlade

BRISEL, 18. aprila 2012.(Beta) - Evropska komisija je ocenila kao "prilično optimistički" makroekonomski plan srpske vlade, koji predvidja rast bruto domaćeg proizvoda od 2,8 godišnje u razdoblju 2012-2014, ali komisija u Briselu nije dala nikakvo sopstveno predvidjanje rasta BDP Srbije.

U najnovijoj ekonomskoj analizi EK je navedeno da vlada u Beogradu predvidja da će budžetski deficit biti smanjen za 1,7 odsto i u 2014. biti sveden na 2,9 posto BDP-a.

Takodje je ukazano na to da je u februaru odlučeno da se odloži analiza programa utanačenog izmedju Srbije i Medjunarodnog monetarnog fonda zbog odstupanja od dogovorenog budžeta za tekuću godinu.

Kao bitan dogadjaj, EK podvlači odobravanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU, ističe da je rast BDP-a, uprkos posustajanju od polovine prošle godine u 2011. dostigao 1,6 odsto, u odnosu na jedan postotak u 2010.

Devizne rezerve NBS su porasle na 12 milijardi evra, što je dovoljno da se pokrije desetomesečni uvoz. Spoljni dug Srbije je stabilizovan na oko 24 milijarde evra, što je oko 75 odsto BDP-a.

Evropska komisija primećuje da je u ovoj godini došlo do pada industrijske proizvodnje, da su bruto plate porasle za 11,1 odsto godišnje u 2011, delimično zbog vraćanja indeksacije u javnom sektoru, a navodi da je pritisak na porast plata uočen i u ovoj godini.

Pogledajte još