Zaključenje biračkog spiska u petak u ponoć

BEOGRAD, 19. aprila 2012. (Beta) - Spisak birača koji na izborima 6. maja mogu glasati na 8.585 biračkih mesta treba da bude zaključen do sutra u ponoć.

Na izborima će prvi put biti korišćen jedinstveni birački spisak, a novina je i da će gradjani moći da glasaju van mesta prebivališta, ako su 15. aprila podneli zahtev za glasanje prema mestu boravišta.

Posle zaključenja biračkog spiska, od 21. aprila pa do 2. maja u ponoć, odnosno 72 sata pre održavanja izbora, birače koji nisu upisani u birački spisak upisuje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Gradjani Srbije sa pravom glasa mogu slanjem SMS-a na broj 2202 da provere da li su i gde upisani u jedinstveni birački spisak, a te informacije mogu da se dobiju i na internet portalu Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu (www.drzavnauprava.gov.rs).

Gradjani informacije da li su upisani u birački spisak i na kojem birackom mestu mogu da glasaju mogu da dobiju slanjem poruke na broj 2202 sa sadržajem: izbori (razmak) jedinstveni matični broj, npr. izbori 12345678910.

Od ukupno 8.585 biračkih mesta, 37 biće u inostranstvu a 29 u zatvorima.

Pogledajte još