Lične karte i zdravstvene knjižice svim Romima

PROKUPLJE, 19. aprila 2012. (Beta) - Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković je na tribini o socijalnom položaju i inkluziji Roma u Prokuplju, rekao da će svi Romi u Srbiji koji nemaju lične karte biti upisani u matične knjige rođenih i na osnovu toga dobiti potrebnu dokumentaciju koja će im omogućiti ostvarenje svih gradjanskih prava.

"Na osnovu evidencije došli smo do podataka da veliki broj Roma koji danas živi u Srbiji ne poseduje nikakve isprave", kazao je Marković i dodao da među njima ima i mnogo onih koji su nasilno iseljeni sa Kosmeta pa su u toku seobe izgubili lične isprave i sada je problem da ih ponovo dobiju.

Kako je naveo, svi oni će moći da prvi put dobiju ličnu kartu preko matičnih službi lokalnih samouprava na čijoj teritoriji žive, a koje će im izdati potvrde o mestu prebivališta potrebne za dobijanje ostale dokumentacije.

Marković je rekao da će izdavanje tih dokumenata biti besplatno za Rome, a dobijanjem zdravstvenih knjižica, dobiće i pravo na besplatno lečenje u Srbiji.

Pogledajte još