Svečano otvaranje "Costa" akademije

U okviru kafeterije "Costa" u ulici Goce Delčeva 34, otvorena je "Costa" akademija, jedinstveni edukativni centar gde će se obrazovati vrhunski majstori u pravljenu kafe.

U okviru akademije nalazi se sala za praktičnu nastavu, sa najsavremenijom opremom koja se koristi u kafeterijama "Costa Coffee". Budući maestro baristi neće biti obučavani samo za praktičan rad, već će sticati znanja o kompaniji, od njenog nastanka 1971. godine do današnjih dana. Otvaranju su prisustvovali renomirani gosti iz Velike Britanije, predstavnici centrale "Costa Coffe" - Ričard Kroker, regionalni menadžer za jugoistočni region, Pol Rodžers, menadžer za razvoj lokacija i enterijera, Fransoa Ruso, regionalni operativni menadžer za Bliski istok i direktor marketinga "Delta sporta" Goran Jeftić, kompanije koja je zastupnik lanca "Costa Coffee" u Srbiji i regionu.

Beogradu je pripala velika čast, jer je ovo treća po redu "Costa Coffee" akademija otvorena van Velike Britanije. Prva deluje u Grčkoj, a druga u Irskoj. Marko Davidov, koji je pre samo tri nedelje postao "Costa" trener, govorio je prisutnima o nastanku kafeterija "Costa Coffee" i otkrio četiri preduslova da kafa bude vrhunska: mešavina, mlevenje, mašina i, na kraju, majstorstvo bariste.

Prisutne je pozdravio gospodin Jeftić:

- Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što su predanost poslu naših barista, kao i entuzijazam i profesionalnost naših menadžera, obezbedili Srbiji akreditaciju za otvaranje "Costa" akademije, koja će ubuduće školovati bariste u Beogradu pod istim uslovima kao u centrali u Londonu. Verujemo da će iz ovog obrazovnog centra izlaziti visoko obučeni kadar, koji će nastaviti i unaprediti tradiciju "Costa Coffee".

Da Srbija ima odlične majstore za pripremanje kafe pokazala je Milijana Olujić, osvojivši treće mesto na evropskom takmičenju za baristu godine u Atini. Nagrada je bila neobična šolja u obliku buketa cveća, knjiga "Nežnost vukova" i putovanje za dve osobe.

Anja Ranković, promoter akademije, objasnila nam je da je bilo teško dobiti akreditaciju, jer su standardi koje "Costa Coffee" postavlja visoki. Saznali smo i da su joj omiljene kafe makiajto i moka. Na pitanje da li bi poslala muža na akademiju, da nauči da kuva jutarnju kafu, sa smeškom nam je odgovorila:

- Da, ali mislim da ne bi pristao.

Na kraju su prisutni mogli su da se oprobaju u pravljenju svoje omiljene kafe. Mi smo se odlučili za klasiku – espreso i uz pomoć veštih trenera pripremili je bez poteškoća. Naravno, ni dobar ukus nije izostao.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još