Ukidanje uredbe ili štrajk

BEOGRAD, 19. aprila 2012. (Beta) - Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Zoran Savić izjavio je u četvrtak u Beogradu da će taj sindikat pozvati sve zdravstvene ustanove u Srbiji da 25. aprila stupe u štrajk, ukoliko Vlada Srbije ne odustane od primene uredbe o korektivnom koeficijentu.

Na protestu koji je sindikat organizovao na Trgu Nikole Pašića, Savić je rekao da će reprezentativni sindikati u petak početi pregovore sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, kojima će biti predati zahtevi.

"Nadamo se da će na korektan način razgovarati o problemima u zdravstvu i doći do rešenja koje bi zadovoljilo obe strane", kazao je Savić.

On je dodao da je primarni zahtev povlačenje uredbe o korektivnom koeficijentu, jer su sindikati svesni da Vlada ne može da poveća plate i da će se o materijalnom položaju pregovarati tokom godine. Savić je rekao da nije zadovoljan obraćanjem ministra zdravlja Zorana Stankovića učesnicima protesta.

Ministar zdravlja Zoran Stanković rekao je da zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti neće biti smanjene plate zbog primene Uredbe o korektivnom obračunu zarada.

Obraćajući se u Beogradu učesnicima protesta, Stanković je rekao da nije istina da će plate zaposlenima u tom sektoru biti smanjene za 10 odsto i da u zdravstvu neće biti otpuštanja radnika.

"Onaj ko ispuni prosečnu normu u zdravstvenoj ustanovi u kojoj radi, dobiće 100 odsto zarade, onome ko ne ispuni biće plata smanjena, a svako ko prebaci normu dobiće povećanje plate", rekao je Stanković.

Pogledajte još