Firme platile 730 miliona evra skrivenih poreza

BEOGRAD, 19. aprila 2012. (Beta) - U prošloj godini državi je uplaćeno 730 miliona evra od nameta koji plaća privreda, a da nisu porezi, pokazala je analiza Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

"Uplaćeni iznos je na nivou dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno oko 40 odsto direktnih stranih investicija u Srbiji u 2011. godini", rekao je na predstavljanju analize u Medija centru programski koordinator NALED-a Milan Simić.

Kako je naveo, izdvajanja za skrivene poreze po zaposlenom iznose 570 evra godišnje. Podaci o prihodima odnose se samo na 77 nameta koje je država evidentirala, što znači da podaci o uplaćenim nametima nisu potpuni.

"Od početka svetske ekonomske krize, beleži se trend povećanja neporeskih nameta", istakao je Simić, koji je naveo da je u 2011. prihod od neporeskih nameta povećan za 22 odsto u odnosu na 2009. godinu.

Predstavnik NALED-a istakao je da registar neporeskih nameta nije sveobuhvatan, pogotovo što se oni stalno menjaju.

Studija se odnosi na naknade, takse, dozvole, licence i sva plaćanja firmi, bez obzira na to da li ih je uvela republička, lokalna ili pokrajinska vlast, sa izuzetkom poreza, penala i kazni.

Pogledajte još