Za litar krvi 80 evra

PODGORICA, 22. oktobar 2008. (FoNet) - Najamni radnici u Podgorici flašu krvi prodaju za 80 evra, a plaćenih davalaca ima i u izbegličkom naselju Konik, pišu danas podgoričke "Vijesti".

U Centru za transfuziju krvi Kliničnog centra postoji dugogodišnja tradicija da krv potrebnu za operaciju pacijenta traže od njegove porodice, pišu "Vijesti".

Flašu krvi, koju su mnoge porodice prinuđene da kupe kada ne mogu da nađu dobrovoljnog davaoca u porodičnom okruženju, najamni radnici koji stoje ispred Sat kule, nude za 80 evra.

Načelnica odeljenja za konzervaciju i kolekciju krvi Kliničkog centra Crne Gore Mirjana Savićević rekla je Vijestima da u Crnoj Gori ne postoji plaćeno davalaštvo i da medicinsko osoblje ne upućuje porodice na plaćene davaoce "jer su oni visoko rizični".

Prema njenim rečima, u Crnoj Gori nivo dobrovoljnog davanja krvi iznosi samo 2,13 odsto, od čega je 80 odsto "porodičnih, namenskih, a svega 20 odsto dobrovoljnih i nenamenskih davalaca".

Prodajom krvi bave se i stanovnici izbegličkog kampa na Koniku na periferiji Podgorice, u kome uglavnom žive Romi raseljeni sa Kosova, a najčešće se kupuje krv retkih krvnih grupa, od kojih su u Crnoj Gori najređe AB negativna i B negativna.

"Naročito je poznata jedna višečlana porodica sa AB negativnom. Dovoljno je raspitati se na ulazu u kamp i mnogi odmah znaju ko je koja krvna grupa i brzo se nađe davalac", piše list.

Pogledajte još