Konferencija Saveta ministara kulture

BEOGRAD, 20. aprila 2012. (Beta) - Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predgrag Marković otvorio je u petak u Beogradu godišnju ministarsku konferenciju Saveta ministara kulture jugoistočne Evrope na kojoj učestvuju državne delegacije 12 zemalja.

Marković je tom prilikom podsetio da je Srbija u aprilu 2011. preuzela predsedavanje Savetom ministara jugoistočne Evrope, kao i da je prva primenila dodatak povelji saveta koji je usvojen u martu 2011. u Bukureštu.

"Prioriteti predsedavanja Srbije tim savetom bili su usmereni na mere audio-vizuelne politike, kao odgovor na ekonomsku krizu i na audio-vizuelnu oblast, s obzirom na njeno bogatstvo u jugoistočnoj Evropi", kazao je Marković.

Marković je naveo da je, u skladu sa prioritetima, usvojen zakon o kinematografiji i završena nova zgrada Jugoslovenske kinoteke u kojoj se i održava današnja konferencija.

Marković je svakom od učesnika poklonio kopiju jednog filma iz njihove zemlje, iz zbirke koja se čuva u Filmskim novostima u Srbiji.

Na konferenciji učestvuju delegacije Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Grčke, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Slovenije, Turske i Srbije, a medju posmatračima su predstavnici Austrije.

Pogledajte još