"Piraeus banka" kupuje sve akcije

"Piraeus Atlas banka" će ubuduće poslovati pod nazivom "Piraeus banka", pošto je dobila saglasnost Narodne banke Srbije za promenu imena. Zapravo, menadžment "Piraeus bankarske grupe" (Piraeus Bank grupa) je još pre mesec dana odlučio da sve članice te grupacije u regionu ubuduće nose ime "Piareus banka". Ona je, tokom maja meseca prošle godine, postala  vlasnik 80 odsto akcija srpske "Atlas banke". U oktobru 2005. godine, kada je i doneta odluka o promeni naziva banke u "Piraeus Atlas banka", a potom je usledila dokapitalizacija banke, na osnovu čega se udeo u vlasništvu "Piraeus banke" povećao na 88,23 odsto.

"Piraeus banka" planira da u narednih mesec dana otkupi i preostali deo akcija od manjinskih akcionara, na osnovu čega će postati vlasnik svih 100 odsto akcija banke. Prošla godina je iskorišćenja, kako za kapitalno jačanje, tako i za širenje poslovne mreže, koja je uvećana sa devet na 17 ekspozitura i bankomata. U ovoj godini nastavlja se proširenjem mreže poslovnica, kako bi broj ekspozitura i bankomata na kraju 2006. godine porastao na 30. Bilansna aktiva banke je u proteklih godinu dana povećana sa 60 na 180 miliona evra.

U ovoj godini je planiran dalji rast aktive na 322 milona evra, najavio je Branimir Marković, generalni direktor "Piraeus banke", što se potpuno uklapa u koncept širenja grupe u regionu jugoistočne Evrope. "Piraeus Bank grupa", osnovana je 1916. godine u Grčkoj i prisutna je u Rumuniji, Bugarskoj, Srbiji i Albaniji, u Egiptu, Velikoj Britaniji (u Londonu) i SAD (u Njujorku), s mrežom od 458 filijala i ukupnom aktivom od preko 25,18 milijardi evra. Poznata je po svom poslovanju sa stanovništvom i privredom, malim i srednjim preduzećima, tržištu kapitala i investicionom bankarstvu, lizingu i finansiranju sektora špedicije. (“Pregled”)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.