Najekstremniji šou

Konačno počinje jedan od najekstremnijih i najzahtevnijih šou programa ikada viđen u našoj zemlji -“Survivor”. Tokom dva meseca izolacije u neljudskim uslovima Panamskih ostrva, 10.000 kilometara daleko od kuće 22 takmičara (11 muškaraca i 11 žena) bore se za opstanak.

Borba, glad, patnja, suze, strah…. samo su deo jedinstvene priče koja na verodostojan način oslikava i ljudsku dramu i nadmoć i nemoć, u prirodnom okruženju koje civilizacija još nije uništila. Vođeni dvojnim emocijama, jer su jedni drugima istovremeno i podrška i konkurencija, uspeli su da prežive. Učesnici su bogatiji za jedno novo, neponovljivo životno iskustvo, koje većina ljudi nikada neće iskusiti.

Ko će slaviti pobedu, odlučuje se na kraju serijala, a sama činjenica da su se vratili živi i zdravi, sve ih čini pobednicima. Ipak, samo jedan će osvojiti titulu “jedini preživeli” i nagradu u vrednosti 100 000 evra, koja uključuje i automobil "nissan patrol".

Na egzotičnim bisernim ostrvima, 80 kilometara jugoistočno od Panama sitija, takmičari su se, podeljeni u dva plemena, Roka (naziv za stare španske tvrđave) i Armade (naziv za španske flote), borili za hranu, higijenski pribor, s malo odeće na sebi, pokušavajući da otkriju tajnu izgubljenog blaga. (old_image)Zanimljivo je da su mogli da ponesu samo kompas, nož, vodu za piće, buriće... Vatru su palili trnjanjem kamena o kamen, lovili su ribu bez udice, jeli bube, zmije, travu, i sve što su našli na ostrvu.

Oni se u početku bore za nagradu i za imunitet. U prvim danim, pobednici se bore za važne, egzistencijalne nagrade koje im olakšavaju život u divljini. Igre za imunitet pobednicima osiguravaju ostanak na ostrvu naredna tri dana.

Šarolike, inventivne i nimalo naivne, igre su osmišljene tako da iscrpe i telo i duh. Na testu su živci, fizička spremnost, inteligencija, znanje, snaga volje, spretnost, ali i sreća. Težina zadataka progresivno raste kako bi se došlo do konačnog pobednika. I svi imaju iste šanse. Svaka tri dana, plemena putuju do sedišta “Plemenskog saveta” i glasaju za izbacivanje jednog saigrača. Vremenom, plemena se stapaju u jedno, a takmičenje prerasta u pojedinačno nadmetanje, u borbu za sopstvenu poziciju. Sve se dešava pod budnim okom kamere.

Voditelj ovog opasnog serijala je glumac Andrija Milošević, koji se bori sa sujetama takmičara, njihovim neraspoloženjem, tropskim uslovima života.

- Na konkurs se javilo 7.000 takmičara, a samo 22 je dobilo priliku da učestvuje. Bio sam iznenađen koliko je sve bilo teško, toliko da sam u nekim momentima mislio "bože zašto ovo radim". Patio sam, i sve ono što sam mislio da pusto ostrvo jeste to u stvari nije tako bilo.

(old_image)Sad kada bi me neko pitao koga bi poveo na pusto ostrvo, dobro bih razmislio, i sigurno to ne bi bila neka devojka već doktor. Znojio sam se i dan i noć, ujedali su me komarci, preživljavao sam sve sa takmičarima, preživeo sam kišu, gromove i užasni stres.

Međutim posle određenog vremena se navučeš na sve to, tako da kad bi mi ponovo ponudili ovako nešto, rado bih pristao. Kada su u pitanju takmičari, moje mišljenje je da su se oni promenili kao ljudi, vratili se drugačiji u Srbiju, ali ono što njih tek čeka ovde posle prikazivanja serijala, jeste ultra – mega popularnost. Život će im se na neki način promeniti, što im neće biti lako.

Ekipa koja je radila na projektu brojala je više od 400 članova. Osim Srba, bili su angažovani Argentinci, Izraelci, Bugari i Panamci, a govorila su se tri jezika (srpski, engleski i španski). U svrhu snimanja angažovan je čitav arsenal tehnike što “Survivor” čini definitivno najvećim produkcijskim zahvatom kada je reč o reality show programima u Srbiji. Angažovano je više od 30 brodova, 20 helikoptera koji su nadletali i snimali ostrva, 12 snimatelja na četiri kamere svakog dana pratilo je takmičare po 24 sata, osam reportera beležilo je život na ostrvu, a pred svaku igru vršila su se posebna snimanja terena.

Tekst: Jelena Antonijević

Pogledajte još