fbpx

Vinča 1908-2008

Velika i značajna izložba Vinča - praistorijska metropola, u organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja grada Beograda i Galerije SANU, priređena povodom stogodišnjice arheoloških istraživanja, svečano je otvorena u Galeriji SANU u petak, 24. oktobra.

Od vremena kada je Miloje M. Vasić, prvi srpski učeni arheolog, počeo iskopavanja na lokalitetu Vinča, pa do ove izložbe prošlo je 100 godina, ali i mnogo arheologa, njihovih saradnika, entuzijasta zaljubljenih u arheologiju, rada, znoja, sreće i zadovoljstva kod novih pronalazaka starih artefakta i nesreće zbog nerazumevanja sredine i okoline... Ali eto, trenutak je svečarski, izložba je tu pred nama i ostaje nam samo da uživamao u kulturi, običajima, tradiciji, verovanjima, načinu života vinčanske civilizacije.

Autori izložbe, dr Dubravka Nikolić, Stevan Đuričić, dr Nenad Tasić, mr Jasna Vuković, Milorad Ignjatović i Damir Vlajnić uspeli su, na savršen i diskretan način, da spoje predstavu o svakodnevnom životu Vinče, ali i ceo arheološki proces koji traje jedan vek, kroz kombinaciju klasičnog predstavljanja i novih tehnologija. Tu su vinčanske rukotvorine, antropomorfne i zoomorfne figurice, ali i zagonetnii urezani znakovi, poznati kao "vinčansko pismo", kao i rekonstruisana neolitska kuća. Izložba pleni kako edukativnim tako i kulturološko-umetničkim karakterom, izazivajući i držeći pažnju, ma o kom segmentu da je reč.

Akademik Nikola Tasić, potpredsednik SANU, biranim rečima, svečarskim, ali nadahnutim govorom u prepunoj galeriji SANU, otvorio je ovu značajnu, ali i u svakom drugom zanimljivu i interesantnu izložbu, kako za beogradsku publiku tako i za arheologe i naučnike. Vinča jeste praistorijska metropola i centar jedne stare kulture i civilizacije, i jednog naroda, ali je i svetska baština. Izložba traje do 5. novembra 2008. godine, a kada je vidite, shvatićete koliko je neophodno nastaviti rad i istraživanja na ovom lokalitetu. U tom smislu, mi čestitamo svima koji su do sada dali svoj doprinos, ali i apelujemo na državne institucije da pomognu novim generacijama arheologa, kako bi nas jednog dana obradovali novom izložbom, novim muzejom...

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.