Vino fest 2008.

Međunarodni centar za razvoj i unapređenje turizma i ugostiteljstva "Sacen" otvorio je manifestaciju "Vino fest 08" u beogradskom hotelu "Continental".

Šesti festival vina i ugostiteljstva jugoistočne i centralne Evrope otvorio je državni sekretar za turizam Goran Petković, koji je rekao da pokrovitelj manifestacije, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, nastoji da promoviše vinski turizam kao poseban vid ove privredne grane.

U znak zahvalnosti, organizatori su Gordani Plamenac, direktorki Turističke organizacije Srbije, poklonili ružu turizma. Gospođa Plamenac izjavila je da vino treba da bude neizostavni deo predstavljanja turističke ponude Srbije, jer je to najbolja spona turizma, kulture i gastronomskog nasleđa naše zemlje.

Od velikog broja izlagača najupečatljiviji su bili predstavnici banatskog, bačkog, mađarskog i vinskog reda "Sveti Đorđe" iz Austrije. Vitezovi vina, obučeni u originalne odore, ponosno su predstavljali red kome pripadaju. Kažu da tu titulu stiču oni koji vole i cene vino na pravi način. Festival je privukao brojne izlagače iz inostranstva - "Vinotok - Vilu Mariju" i "Tikveš" iz Makedonije, "Cramele Recas" iz Rumunije, "Chateau Varteli" iz Moldavije, "Cavino" iz Grčke, "Mediterrano" iz Italije, "Badel" iz Hrvatske i "Vipavu" iz Slovenije.

Brojni su bili i izlagači s našeg podneblja, a pomenućemo samo neke: "Podrum Radenković" iz Župe, "Vitis" iz Negotina, Vinarija "Vukašinović", Podrum "Dajić" iz Negotina, "Tažeks" iz Herceg Novog.

Vlasnik vinarije "Vinik", veliki majstor banatskog vinskog reda, primetio je da Vršac može imati svoj božole, pa je svoja vina nazvao "vržole".

Pored vinarija, na festivalu su bili prisutni i izlagači s interesantnom ponudom hrane. Sajko Ferenc je firmu "Tisacoop" iz Kanjiže predstavio fantastičnim specijalitetima: pačjim grudima s jagodama, guščijom džigericom u puteru, guščijim batacima s crnim vinom. Uz ovo su preporučili tokaji, mađarsko desertno vino.

Restoran "Lovac" pripremio je niz tradicionalnih jela - pršutu, cicvaru, sir sa 18 vrsta začina i maslinovim uljem. "Bastion II" ponudio je crni rižoto od sipe, crveni od kozica i paštete od tunjevine. "Zlatiborac" nije propustio priliku da posetioce podseti na svoje čuvene suhomesnate proizvode.

Prof. dr Slobodan Jović i Miroslava Radojčin, predsednik Srpske asocijacije somelijera, Stambol Geštamov, kapiten reprezentacije kulinara Srbije i šef kuhinje hotela “Continetal”, objasnili su prisutnima kako napraviti najbolji izbor vina uz hranu, kao i koji sir prija uz koje vino.

Svoju turističku ponudu su predstavile banja Vrućica iz Bosne i Hercegovine i Junaković iz Apatina, Kanjiža i Koviljača, kao i čuveno vojvođansko odmaralište Palić.

Dragan Gligorijević, predsednik "Sacena," otkrio nam je da su tamjanika i "tera lazarika" naša najpopularnija vina u inostranstvu, a da on lično rado pije "gamu" iz Rajačkih pimnica.

Organizatori su za kraj sačuvali najslađe - izbor za "boginju vina". Svaka devojka predstavljala je određenu vinariju. Laskavu nagradu publike osvojila je Miljana Peljto, druga pratilja bila je Jelena Rističević, a prva Bojana Vučina. Titulu boginje vina ponela je mlađana Nevena Čolić iz Topole.

Stari Latni su rekli: "U vinu je istina". Ovaj festival pokazao je da je u vinu i turizam.


Tekst: Marija Milenković

Pogledajte još