Srbi retardi i proklete svinje

Sporni program je emitovan prošle sedmice. Filking je sa svojom sagovornicom komentarisao suđenje Brejviku u Norveškoj. Ovaj voditelj, koji se aktivno bavi i politikom, Srbe je praktično nazvao "Brejvicima", piše Press.

U jednom trenutku Filking je prokomentarisao kako je svet "pun ovakvih Brejvika", da bi ga sagovornica na kratko prekinula konstatacijom: Uhvatili smo, u svakom slućaju, ovog Brejvika”. Filking je potom, kako piše Press, osuo bujicu negativnih rečenica o Srbima.

- Uhvatli smo i mnoge druge, uhvatili smo one Srbe koji su se ponašali kao proklete svinje, koji su pobili više stotina hiljada ljudi i proterali više miliona ljudi, njih smo uhvatili. Misliš li da ih Srbi osuđuju, ne Srbi ih veličaju kao heroje. Ko su onda psihopate? Da li je onda veći deo srpskog naroda retardiran? Ili su retardirani samo oni koji su osuđeni za ratne zločine - zapitao se Filking.

Predstavnici srpskih udruženja u Švedskoj, kažu da su ovakve optužbe na račun Srba u Švedskoj sve su učestalije. Miroslav Ilić iz jednog takvog udruženja rekao je da bi moralo da usledi zvanično izvinjenje Filkinfga i Radija 1.

Prema nezvaničnim podacima, u Švedskoj živi oko 300.000 građana srpskog porekla, što ih čini jednom od najbrojnijih manjinskih zajednica u toj zemlji.

Pogledajte još