Zemunska gimnazija uvela elektronske kartice

Posle brojnih neprijatnosti koje su ugrožavale bezbednost učenika i zaposlenih, Zemunska gimnazija odlučila je da uvede elektronsku kontrolu.

Tako ulazak đaka i profesora u zgradu od danas neće biti moguć bez identifikacione kartice.

Osim bezbednosti, biće to, kažu, i svojevrsna kontrola rada profesora. Postavljanje čitača i štampanje kartica obezbedila je škola, prenose elektronski mediji.

Gimnazija je na obodu parka i nema ogradu. Ima portira, ali sa 1.300 đaka, 200 stotine profesora i velikim brojem roditelja koji svakodnevno dolaze u školu, nemoguće je, kažu, sve kontrolisati. Za ovaj korak odlučili su se posle događaja koji je sve šokirao.

"Konkretan povod je upad učenika iz drugih škola na naš čas, gde je učenik pitao da li postoji Petar Petrović i kada se to dete javilo, on je pred celim odeljenjem skinuo donji veš i istrčao iz škole", objašnjava direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović.

Dešavalo se, kažu, i da nepoznati mladići uđu u učionicu koja je prazna, pa da kroz prozor pobacaju jakne i mobilne telefone učenika. Bilo je i pokušaja krađe dnevnika.

"Bilo je i toga da su u našim toaletima nekada osobe za koje ne znamo šta tu rade, do toga da neko zaluta misleći da je ovo bolnica", kaže psiholog Ljubica Jelenković.

Kad se takvi incidenti dogode, radna atmosfera teško se ponovo uspostavlja.

Kartice su obradovale samo pojedince. Neki učenici kažu da više neće moći tek tako da beže sa časova.

Svaki potez koji doprinosi bezbednosti je doborodošao, kažu nadležni.

"Videćemo kako će to da se pokaže i mislim da to treba da bude analizirano, pa ćemo da vidimo. Mislim da može da bude primer za druge škole.

Jedna od akcija koja je na putu jeste uvođenje uniformi za sve učenike u školama", kaže Velimir Tmušič iz Republičke inspekcije Ministarstva prosvete, prenosi RTS.

Predlog je da u opštinama svaka škola ima svoju boju uniforme i svoj amblem. Tako će se, kažu, ne samo lakše videti ko je učenik neke škole, već će i odevanje biti primereno školi i učenju.

Pogledajte još