fbpx

Kandidati da se izjasne o položaju Bošnjaka

NOVI PAZAR, 23. aprila 2012. (Beta) - Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu Esad Džudžević zatražio je u ponedeljak od svih kandidata za predsednika Srbije da se izjasne o Rezoluciji o položaju i ostvarivanju prava i sloboda bošnjačkog naroda u Srbiji.

Rezolucija tog veća navodi da je Bošnjacima u Sandžaku uskraćeno pravo na službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma, na obrazovanje na tom jeziku, zaštitu i unapredjenje bošnjačkog kulturnog nasledja i na ravnopravnu zastupljenost u državnim organima i službama s javnim ovlašćenjima.

U tom dokumentu se takodje traži rasvetljavanje i procesuiranje odgovornih za teška krivična dela nad Bošnjacima tokom 1999. godine i sprovodjenje programa povratka izbeglih, raseljenih i prognanih Bošnjaka.

Bošnjačko nacionalno veće će na osnovu izjašnjavanja predsedničkih kandidata "preporučiti Bošnjacima kojem predsedničkom kandidatu da daju glas u prvom krugu izbora za predsednika Srbije", navodi se u Džudževićevom pismu.

Rezolucija o položaju i ostvarivanju prava i sloboda bošnjačkog naroda u Srbiji usvojena je početkom marta ove godine u Novom Pazaru.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.