Veće učešće Albanaca na izborima

PREŠEVO, 23. aprila 2012. (Beta) - Lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) Riza Haljimi izjavio je u ponedeljak da očekuje veće učešće Albanaca iz Preševa i Bujanovca na predsedničkim izborima, na kojima će podržati muftiju Muamera Zukorlića, za razliku od prethodnih godina kada su Albanci u uglavnom bojkotovali predsedničke izbore.

Haljimi, koji je i nosilac liste "Koalicije Albanaca preševske doline" koja učestvuje na parlamentarnim izborima, izjavio je za agenciju Beta da PDD podržava Muamera Zukorlića, a da očekuje da će nakon konsultacija sa liderima ostalih partija koje čine koaliciju, to biti i zvaničan stav koalicije.

"Koaliciju Albanaca preševske doline" čine još i Pokret za demokratski progres, čiji je lider Jonuz Musliu iz Bujanovca, Demokratska unija doline, čiji je lider Skender Destani iz Preševa i Demokratska unija Albanaca, čiji je lider Rahmi Zuljfiu iz Preševa.

"Imamo kontakte sa predstavnicima muftije Zukorlića koji su nam pomogli sa 500 potpisa podrške iz Sandžaka kada nam je hitno bilo potrebno za prijavljivanje izborne liste za parlamentarne izbore, takodje on je predstavnik manjina koji se zalaže za prava Bošnjaka ali i ostalih manjina, pa i Albanaca u preševskoj dolini", kazao je Haljimi.

Prema njegovim rečima Albanci su do sada glasali samo na lokalnim i parlamentarnim izborima, a kandidatura Muamera Zukorlića za predsednika Srbije, koji je prepoznat kao medijska ličnost, će doprineti da prvi put Albanaci u većem broju učestvuju i na predsedničkim izborima.

Pogledajte još