Kolektivni ugovor za sve metalce

BEOGRAD, 23. aprila 2012. (Beta) - Socijalno ekonomski saveta Srbije dogovorio se u ponedeljak o proširenom dejstva granskog kolektivnog ugovora za metalsku industriju na sva preduzeća u toj grani.

Predsedavajući Socijalno ekonomskog saveta Nebojša Atanacković kazao je na konferenciji za novinare da je aneskom granskog kolektivnog ugovora predvidjeno da se za tri mesece odloži primena člana koji se odnosi na iznos toplog obroka i regresa.

"U toku ta tri meseca biće dogovoren tačan iznos toplog obroka i regresa, a sindikati i poslodavci su se saglasili da će zajednički tražiti da se na te izdatke ne plaćaju porezi i doprinosi", kazao je on.

Atanacković je kazao da bi prema sadašnjem rešenju radnici u metalskoj industriji trebalo mesečno da dobiju oko 8.000 dinara mesečno za topli obrok i regres.

Kako je precizirao, kolektivnim ugovorom za metalsku industriju predvidjeno je da se za topli obrok izdvaja 15 odsto, a za regres 75 odsto prosečne zarade u Srbiji.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović kazao je kazao da je otkazan protest metalaca najavljen za utorak pošto su ispunjeni zatevi radnika.

Pogledajte još