Karadžić pozvao Dodika da svedoči

HAG, 23. aprila 2012. (Beta) - Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, kome Haški tribunal sudi po optužnici za genocid i zločine nad nesrbima u BiH, pozvao je u ponedeljak sadašnjeg predsednika RS Milorada Dodika da svedoči u njegovu odbranu.

U pismu, koje je sud objavio u ponedeljak, Karadžić upoznaje Dodika s namerom da ga pozove kao svedoka svoje odbrane, pošto tužioci početkom maja završe izvodjenje dokaza protiv njega.

Karadžić u pismu pita Dodika da li bio spreman da se 11. juna sastane s njegovim pravnim savetnikom Piterom Robinsonom.

"Želeo bih da on sa vama porazgovara o vašem svedočenju tokom dokaznog postupka odbrane kako biste pomogli da se utvrdi da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata u cilju progona Muslimana sa teritorije RS 1991-95, kako to tvrdi Tužilaštvo", piše u Karadžićevom pismu Dodiku.

Dodik, koji je u to vreme bio opozicioni političar, prema oceni Karadžića, u odličnoj je poziciji da svedoči o tadašnjim ciljevima vlasti bosanskih Srba.

Milorad Dodik do sada je pred Tribunalom javno svedočio jedanput - na sudjenju bivšem zvaničniku Autonomne regije Krajine Radoslavu Brdjaninu koji je zbog progona nesrba pravosnažno osudjen na 32 godine zatvora.

Pogledajte još