Kazahstan popularniji zbog Borata

ALMATI, 23. aprila 2012. (Beta-AFP) - Kazahstanski zvaničnik zahvalio se u ponedeljak blagom ironijom autorima filma "Borat", svojevremeno zabranjenom u Kazahstanu, za " veliki doprinos razvoju turizma" u toj centralnoazijskoj zemlji.

Film iz 2006. koji prikazuje Kazahstan kao primitivnu zemlju, bio je svojevremno zabranjen u Kazahstanu.

"Posle prikazivanja ovog filma broj izdatih viza u Kazahstanu se udesetostručio", rekao je kazahstanski ministar spoljnih poslova Jerdžan Kasihanov, u obraćanju parlamentu, prenose lokalne agencije.

"Zahvalan sam Boratu što je doprineo privlačenju turista u Kazahstan", dodao je.

Film "Borat" o putovanju kazahstanskog novinara kroz Ameriku u kome glavnu ulogu igra britanski glumac Saša Baron Koen prikazan je 2006. i tada izazvao bes kazahstanskih vlasti koje su ga zabranile.

Ubrzo zatim je kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev ocenio da je bolje smejati se filmu, i izneo mišljenje da bi ta komedija mogla da podstakne interesovanje za njegovu zemlju.

Krajem marta, medjutim, Kazahstan je uložio žalbu Azijskom olimpijskom komitetu zato što je parodija na kazahstansku himnu iz "Borata" puštena umesto nacionalne kazahstanske himne na ceremoniji dodela medalja na Azijskom prvenstvu u streljaštvu u Kuvajtu.

Pogledajte još