Patriša Barber

Ona je jedna od najseksepilnijih džez pevačica, i sve je u njenom glasu i u načinu na koji zvuči… Ona ima glas koji može da ponese i izazove najrazličitije emocije… Ovo je samo jedan od komentara na pojavu Patriše Barber. Publika se u prepunom "Kolarcu" uverila koliko omamljujuće može da zvuči samo klavir i pomalo promukao, čist i dubok glas.

Patriša i kvartet krenuli su brzo i pomalo psihodelično, da bi već kod druge pesme bilo drugačije. Patriša je izabrala jedan od najlepših jezika – portugalski - da nežne emocije prenese na publiku. Zatim, "I could eat your words" – sasvim mirna pesma, satkana samo od emocija i misli. Bubnjevi koji imitiraju zvuk kiše, uz glas koji recituje i peva.

Na sceni je dominirao i bubnjar Erik Moncka, koji je pobrao sve simpatije publike. Često je solirao, izazivajući ovacije. Tu su i gitara (Nil Aldžer) i kontrabas (Majkl Arnopol). 

U publici su i stariji i mlađi, usko su povezani s džezom, ali i samo radoznali. Jedan čikica kaže da je u Beogradu samo zbog Džez festivala, inače živi u Ljubljani i svako veče provodi u jedinom džez klubu tog grada.

Iz prebogate biografije vidimo da je klasično obrazovana Patriša diplomirala klavir i psihologiju na Univerzitetu Ajova. Dugo odbijala uticaje džeza i popularne muzike. Ali, kada se iz Sijuks Sitija preselila u Čikago, potpuno se predaje džez zvuku i nastupa u klubovima. Patriša Barber je sredinom devedesetih redovno pevala u čikaškom klubu "Green Mill", i u to vreme vraća se školi – stiče zvanje mastera džez pedagogije na Univerzitetu Nortvestern. Nakon više uspešnih albuma, 2006. godine časopis “Jazz Times” proglašava je najinteresantnijom pevačicom-kompozitorkom-pijanistkinjom na džez sceni.

Slikanje "Kvarteta Patriše Barber", nažalost, nije bilo dozvoljeno, jer je sva prava na ovaj koncert imala televizijska stanica "Mezzo", koja ga je preko kabla mogla preneti do 16 miliona pretplatnika u 38 zemalja.

A za kraj, Patriša najavljuje onako kako i peva, u ritmu muzike. Pesma inspirisana ličnošću iz grčke mitologije, Edipom - "White World".

Tekst: Nada Veljković  

Pogledajte još