Deca uče istoriju u Beogradu uz kukaste krstove

– Jevrejinu, ti si niža rasa. Ne možeš da kupiš hranu ovde, izlazi iz reda! Ne obraćaj mi se dok te nešto ne upitam! I zapamti, uradićeš sve što ti kažem jer ja sam pripadnik superiorne rase!

Tako glasi čas istorije u Osnovnoj školi “Đura Jakšić” u Beogradu. Iz Ministarstva prosvete i nauke saopštili su da će poslati stručno-pedagoški nadzor, koji će odlučiti da li će nastavnici dozvoliti da istoriju predaje na ovaj način.

Dete mi je došlo uplakano kući. Kaže, morao je da trpi ponižavanja, viku i pretnje svojih drugara, koji su se na zahtev nastavnice našli u ulozi nemačkih nacista – kaže za Kurir roditelj jednog đaka.

Kako navodi, u pitanju je neonacistički eksperiment kojim se nastavnica služi kako bi svoje đake naučila lekciju iz istorije.

Ona odeljenje podeli na dve grupe, rasporedi ko će glumiti Jevreje i njima na rukav okači Davidovu zvezdu, a drugoj grupi, nacistima, stavi kukasti krst. To traje nekoliko dana i deca tada ne smeju da se mešaju, ne samo na času istorije već i na časovima drugih nastavnika, pa čak i u vreme odmora – objašnjava ovaj roditelj, koji kaže da su mu dete izbacili iz reda za užinu uz reči: „Jevrejinu, danas nema užine“.

Nastavnica Emina Živković tvrdi da je razlog za, kako i sama kaže, ovaj radikalni pristup, koji primenjuje već tri godine, približavanje i aktuelizacija problema degradacije jedne nacije.

Ovako đaci postaju tolerantniji, uče se empatiji i timskom radu, a stepen nasilja u školi je u opadanju – rekla je ona i dodala da su roditelji ti koji pokazuju loš ukus i nedostatak dobre volje.

Manipulacija decom!

Aleksandar Nećak, počasni predsednik Saveza jevrejskih zajednica Srbije, kaže da je takav način nastave skandalozan.

Zgrožen sam! Da moje dete ide u tu školu, ja bih ga odmah ispisao. Bez obzira na to da li im se kače Davidove zvezde ili kukasti krstovi, to je manipulacija decom. Takvo obeležavanje dece može imati trajne posledice – kaže Nećak.

S druge strane Tamara Jelić, direktorka škole, podržava nastavničin rad.
To je za svaku pohvalu. S ovim predavanjima upoznati su pedagog, psiholog škole i nastavničko veće – rekla je direktorka.

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.