Vinski bonton

Flaše sa vinom se donose na sto pre početka ručka ili večere. Temperatura belih vina pri posluživanju mora biti od 11 do 14 stepeni Celzijusa, crnih od 16 do 22, niža granica važi za mlada a viša za starija vina. Šampanjska vina treba da su hladnija od 7-9 stepeni a likerska na sobnim temperaturama od 18 do 20 stepeni.

U procesu starenja vina nastaju neke materija, naročito kod crnih vina.Taj talog nije mana nego prirodna pojava,a li morate paziti da ne tresete flašu da se talog ne pomeša sa bistrim vinom. Obrišite flašu a zatim je u vodorovanom položaju ostavite kripi iz koje će se vino posle sipati u čaše.

Kvalitetna vina se poslužuju iz flaše u kojoj su odležala .Stona vina možete doneti na sto, poslužena u bokalima. Kada otvarate flašu uklonite samo onaj deo staniolske kapljice koji prikriva čep i obrisati to mesto. Kada izvadimo čep ponovo salvetom obrišemo grlo boce, a izlivajući malo vina u posebnu čašu isperemo ga i iznutra.

Prvu čašu nalivamo najboljem poznaniku u društvu jer on treba da oceni vino. Ako oceni da vino odgovara uz ponuđeno jelo, točimo i ostalim članovima društva.Čašu treba naliti malo iznad polovine jer se tako najbolje vidi boja, miris i ukus vina. Na ispravno postavljenom stolu, nema mnogo čaša.Najčešće dve, retko tri a vrlo retko četiri čaše.

Oko grlića boce, obmotajte salvetu, kako vam se nebi desilo da se vino sliva na stoljnjak.

Kada na stolu stoje dve čaše jedna je namenjan vinu a druga mineralnoj vodi. Promena vina traži i promenu čaše a između vina treba popiti gutljaj hladne mineralne vode.

Šampanjac
se poslužuje na početku i na kraju jela za stolom ili u drugoj prostoriji. Otvaranje flaše: skine se staniol i metalni povez, obriše se grlo flaše , a zatim se držeči se u kosom položaju, kružnim pritiskanjem palca izdiže čep.Pravilno ohlađen i otvoren šampanjac, ne "beži" iz flaše. Nakon otvaranje, šampanjac je svež narednih pola sata, zato ga služite odmah.

Poslužujemo li uz jelo jednu ili više vrtsa vina, količina koju popijete ne bi trebalo da bude veće od 0.3 l.

Izvor: Vino.rs

Pogledajte još