Koza ili ko je Silvija

Komad Edvarda Olbija Koza ili ko je Silvija, u režiji i prevodu Žanka Tomića. Glavni akter ovog dela je klasična porodica s blago narušenim odnosima, a u pitanju je crnohumorna priča o četiri ljudska bića i jednoj kozi.

- Olbi je ovaj tekst napisao pre pet godina, u 74. godini života.  U sarkastičnom maniru, u najavi svetske premijere Koze za novine je izjavio da ga iskreno čudi ideja brodvejskih producenata da na scenu postave komad o ljubavi. Baš kao što se svi u komadu čude i čak zgražavaju nad tim nezvanim gostom, ljubavi, koja im se ušunjala u kuću i zalepila za njih kaoi čičak, pa se ne da otresti. Biće da je ljubav danas jedna velika gnjavaža, remetilački faktor koji narušava naše, inače, veoma skladne živote - kaže reditelj Tomić. 

U ovoj predstavi igraju Milorad Mandić Manda, Branka Šelić, Goran Radaković i Nikola Rakočević. 

Olbi je trostruki dobitnik Pulicerove nagrade za najbolji dramski tekst. Njegov stvaralački opus posvećen je u celosti lucidnom posmatranju modernog doba, i očajnog i izgubljenog pojedinca u njemu. Svojim delima uveo je u američko pozorište teatar apsurda. Komad Koza ili ko je Silvija? kritika je ocenila kao jedan od njegovih najprovokativnijih i najduhovitijih komada.

Pogledajte još