Mobilni telefoni i alergije

Lekari upozoravaju da bi mobilni telefoni u nekim slučajevima mogli biti krivi za pojavu osipa na koži korisnika.

U nedoumici, pa pomalo i zbunjeni neobjašnjivim osipima na vratu, ušima i obrazima ljudi, lekari bi trebalo da imaju na umu da je, možda, reč o alergijskoj reakciji kože koju izazivaju dugotrajni razgovori mobilnim telefonima - saopštila je ovih dana Britanska asocijacija dermatologa (BDA), a prenosi Rojters.

Pozivajući se na do sada objavljena istraživanja, Asocijacija ukazuje da crvenkasti osip koji svrbi i pecka, poznat kao dermatitis mobilnog telefona, pogađa osobe kod kojih se javlja alergija na poniklovane delove mobilnog telefona posle dugotrajnog korišćenja.

Neophodno je da lekari imaju na umu ovu mogućnost kada im se javi pacijent s osipom na obrazima ili ušima, za koji nemaju tradicionalno, do sada poznato objašnjenje - upozorava se u saopštenju.

BDA posebno podseća da najveći broj dermatologa do sada uopšte nije razmišljao o mogućnosti da mobilni telefoni mogu biti uzročnici alergije.

Upozorenja da mobilni mogu ugroziti zdravlje sve su učestalija kako raste broj korisnika, iako do sada nije ustanovljeno da ova tehnologija može izazvati teže zdravstvene probleme - uključujući i tumor na mozgu.

Kad je reč o dermatitisu mobilnog relefona, osip se najčešće pojavljuje na obrazu, ušima ili vratu - u zavisnosti od toga koji deo tela dodiruju metalni delovi mobilnog - naglašava se u saopštenju BDA.

Teoretski, tvrde lekari, osip se može pojaviti i na prstima - ukoliko se duže vreme šalju poruke, tj. pritiskaju metalni delovi tastature.

Nikl je metal koji se nalazi u širokoj lepezi proizvoda, od mobilnih telefona, preko nakita i bižuterije, do šnala na kaiševima. Jedan je od najčešćih uzroka dertamatitisa izazvanih dodirom s metalom, konstatovali su dermatolozi s američke klinike Mejo.

Pre nekoliko meseci Lajonel Berkovič, profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Braun u Providensu, u državi Rod Ajlend, testirao je 22 tipa mobilnih telefona osam najpoznatijih svetskih proizvođača, ustanovivši da 10 modela sadrži nikl.

(FoNet)
LONDON, 27. oktobar 2008.

Pogledajte još